Ljubav vječita inspiracija – ujedinila pjesnikinje regiona

Piše: Objavljeno: 18/02/2024
featured image

Regionalna kulturna saradnja i promocija u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini 

U decembru prošle godine, bosanskohercegovačke pjesnikinje Alma Imamović i Ilda Grabovica Arnautović zaokružile su svoju uspješnu godinu na književnom polju promocijom u Podgorici. Riječ je o dvije zbirke ljubavne poezije koje su u 2023.godini, ugledale svjetlo dana. Promocija koja je održana u sali “Marko Miljanov” u okviru biblioteke okupila je veliki broj zaljubljenika u pisanu riječ. Prvoj međunarodnoj promociji navedenih zbirki prisustvovao je i veliki broj pripadnika kulturnog i javnog života Podgorice i Crne Gore.

Tom promocijom knjiga bosanskohercegovačkih književnica otvorila su se vrata međunarodne književne saradnje. Književnice su pozvale i uzvratile književnici iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. 1., 2. i 3. februara tekuće godine, te je u tri BiH grada Edita I. Dautović promovisala je svoje 4. književno djelo, zbirku poezije “Našli smo jedno drugo”.

Ljubav je oduvijek bila jedna od najvećih inspiracija pjesnika i pjesnikinja. Istinska, prava, ali i neostvarena ili zamišljena, ljubav je živjela i oživljavala u stihovima, sa ili bez posvete. Upravo su takve tri zbirke pjesama, pjesnikinja Alme Imamović, Ilde Grabovica Arnautović i Edite I. Dautović.

Foto: Privatna arhiva

Alma Imamović rođena je 1978. godine u Tuzli. Završila je Zdravstveni fakultet i po zanimanju je diplomirana medicinska sestra. Piše prozu i poeziju. Autorka je dvije zbirke ljubavne poezije pod nazivom “Bar jednom da mi se diviš” i “Ako te zaboravim”. Dobitnica je književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić” 2021, njena prva knjiga je izabrana među 20 najboljih domaćih rukopisa za 2022. godinu u Hrvatskoj, a izabrana je za ličnost godine iz oblasti kulture i umjetnosti za 2022. godinu na području Tuzlanskog kantona. Svoju zbirku pjesama “Ako te zaboravim” promovisala je u Tuzli, Sarajevu, Vogošću i Podgorici.

Foto: Privatna arhiva

Ilda Grabovica Arnautović je autorica zbirke pjesama “Miris čežnje”. Njene su pjesme zastupljene u još 33 međunarodne zbirke pjesama štampanih u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Neke pjesme su joj prevedene na turski i albanski jezik, te goranski narodni govor. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj poetski izražaj, kao i plakete „Musa Ćazim Ćatić”. Učesnica je mnogih međunarodnih književnih festivala u domovini i regionu. Svoju zbirku pjesama “Miris čežnje” je uspješno promovisala u: Kaknju, Sarajevu, Travniku, Visokom, Živinicama, Goraždu, Cazinu i na kraju godine i u Podgorici gdje je sa pjesnikinjom Almom Imamović, autorkom zbirki poezije “Bar jednom da mi se diviš” i “Ako te zaboravim” promovisala svoju zbirku pjesama.

Foto: Privatna arhiva

Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) i „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019). Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022) i zbirke pjesama “Našli smo jedno drugo” (2023). Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Priznata kao zavičajna pjesnikinja, dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu”, za pjesmu: “Grad” 2009. godine i “Našli smo jedno drugo” 2010. godine, od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje. Poezija Edite I. Dautović zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Takođe, radovi su objavljivani na raznim online platformama i časopisima. Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Poema “Ofelijine suze” i „Saga o Pavi i Ahmetu” prevedena je na više stranih jezika.  Pjesma “Pjesnikinja“ uvrštena je u čitanci za VII razred osnovne škole, za nastavu na bosanskom jeziku (odobrenoj od strane) Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova. U pripremi je knjiga pripovjedaka „Snovi“.

Foto: Privatna arhiva

,,Ako te zaboravim” je druga zbirka poezije autorke Alme Imamović, koju je nedavno objavila izdavačka kuća Planjax Tešanj. Knjiga je, navodi autorka, inspirisana neostvarenom ljubavi koja ište da bude zapamćena i proživljena kroz stihove…

“A takve ljubavi su vječna inspiracija svim umjetnicima i nikada se ne zaboravljaju”, kazala je Imamović i dodala da je poezija pravi način za to.

“Dugo sam razmišljala šta bih željela da napišem kao svoju riječ i kakav pečat da stavim ovoj zbirci prije nego započne čitanje stihova koje sam pisala samo iz jednog razloga i samo zbog jednog motiva. Zbog ljubavi. Najveća inspiracija i pokretač u ovom životu jeste istinska ljubav. Ona prava, beskrajna, koja traje i ne prolazi. Upravo takvu jednu doživljenu htjela sam da zapišem, ukoričim i dam joj ime. Željela sam da je učinim besmrtnom, vječnom i onda ako je slučajno zaboravim. Srce pamti duže od uma i zbog toga je bilo predodređeno da je sačuvam među svojim pjesmama”, rekla je Imamović.

Ona kaže i da su neostvarene ljubavi inspiracija, kao one koje se rado pamte…

“Meni je takva ljubav pokazala put, svoju jačinu i svjetlost i bila inspiracija za pisanje zbirke ‘Ako te zaboravim’ i dala obećanje istoj da će je moje pjesme pamtiti. Svima onima koji se pronađu među mojim stihovima želim da otvore srce dok budu čitali, jer samo otvoreno srce može voljeti i iskreno osjećati. Ne plašite se pokazati ljubav, jer od toga se ne umire. Čovjek nestaje i polako umire kad nema u sebi ljubavi i kad u sebi ima toliko puno ljubavi, ali se plaši da je pokaže. Nisam mogla promijeniti tok poeziji koju sam pisala, na to nisam mogla da utičem, jer puno je stvari u životu unaprijed zapisano Božijom voljom da se dese ili ne dese. Sve što sam mogla da učinim je da sačuvam ljubav u pjesmama”, poručuje pjesnikinja Imamović.

Foto: Privatna arhiva

Sa druge strane, “Miris čežnje” je književni i pjesnički prvijenac Arnautović Grabovica.

“Nekada je dovoljna samo jedna riječ da bi se uzburkale emocije koje bi pokrenule inspiraciju. U ovoj zbirci su objedinjene pjesme koje su nastajale u mojim tinejdžerskim danima, koje sam zapisivala u svom spomenaru i pjesme koje su nastajale nedavno i sada, u zrelijem periodu moga života”, priča Arnautović Grabovica.

Ona dalje objašnjava i samu simboliku naslova…

“Čežnju obično vezujemo sa terminom kada za nekim tugujemo, kopnimo, venemo… Ja sam svojoj čežnji dodala riječ miris, jer nas miris asocira na nešto lijepo. Ljudske duše su sklone čežnji, uvijek čeznemo za nekim ili nečim još od praiskona čeznemo za ponovnim susretom sa gospodarom svih svjetova, čeznemo za susretom sa našim srodnim dušama, čeznemo za nekim prošlim vremenima… Miris koju sam dodala toj čežnji nam pokazuje da je to neka lijepa čežnja koja ne boli, već u nama budi najljepše emocije”, rekla je autorka.

Foto: Privatna arhiva

Organizatorka promocija u Kaknju, Visokom i Travniku pjesnikinja Ilda Grabovica Arnautović, koja je obogatila regionalnu kulturnu scenu ovim događajem je kazala: “Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostima književnicu Editu I. Dautović i promovišemo njeno 4. književno djelo, zbirku pjesama “Našli smo jedno drugo“. Zahvaljujem se direktoru JU KSC Kakanj, gospodinu Dženanu Ajdinoviću na pruženoj podršci u organizaciji promocije u Kaknju, zatim profesarici književnosti Ćami Vranac na pomoći u organizaciji promocije u Kulturnom centru „Altindag“ u Visokom i profesarici književnosti Đenani Durek na podršci u organizovanju promocije u „Vezirovom dućanu” u Travniku.

Foto: Privatna arhiva

U Travniku je na promociji potpisana Povelja o bratimljenju između organizacije  „Spirit Art Montenegro” iz Podgorice i Udruženje za promociju kulture, tradicije i umjetnosti „Vezirov dućan iz Travnika. Na taj način se nastavlja saradnja izmedu Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a zajednička misija je povezivanje tradicije, umjetnosti i kulture na jedinstven način.

Foto: Privatna arhiva

Promocija knjige u Kaknju, Visokom i Travniku je bila propraćena bogatim i visokokvalitetnim multimedijalnim sadržajima. Publika je sa oduševljenjem pratila promociju i puni lijepih utisaka su otišli kući. Drago mi je što smo pokrenule ovu “regionalnu kulturnu scenu i ovo je samo početak naše saradnje.”

Pjesnikinja i dugogodišnja preduzetnica iz Podgorice, Edita I. Dautović je izjavila: “Smatram da je regionalno predstavljanje pjesnika vrlo značajno, jer se na taj način međusobno povezujemo, sazrijevamo i učimo jedni od drugih u svoj toj raznolikosti.”

Editina poezija i njeno cjelokupno stvaralašto – pjesničko kao i druge pisane forme, spajaju ljude i kulture, te gradi mostove, povezuje regionalnu scenu i ostavlja dovoljno prostora za saradnju u budućem radu.

Foto: Privatna arhiva

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content