Ljekari iz Srbije u Crnoj Gori zarađuju i po 3.000 eura

Piše: Objavljeno: 16/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija,Pixabay

Srpski ljekari masovno dobijaju ponude za posao u Crnoj Gori gdje su trostruko veće plate nego u Srbiji. I dok predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić obećava povećanje plata specijalistima sa 1.000 na 1.259 eura, u Crnoj Gori doktori primaju od 2.000 do 3.000 eura, baš kao i u Sloveniji ili u Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini plate doktora su 2.000 eura, dok Rumunija i dalje drži rekord u ovom dijelu Evrope – 4.000 eura.

Ljekari specijalisti u Srbiji, osim loših uslova rada i deficitarnih kadrova, već godinama imaju najniže plate u odnosu na njihove kolege u regionu, prenosi rtcg.me.

Poznato je da Srbija, iz više razloga, ali prije svega zbog malih plata ostaje bez zdravstvenih radnika, koji odlaze u inostranstvo. Njemačka je do sada bila jedna od najčešćih destinacija u Evropi, a Slovenija u okruženju. Međutim, zbog povećanja plata, ali i velike potrebe za medicinskim osobljem, Crna Gora uveliko u ovoj trci preuzima vođstvo.

Sve više ponuda za posao u Crnoj Gori

“Zašto da idu u Njemačku, kad mogu u Crnu Goru. Bliže je, a plate su odlične, tri puta veće nego kod nas. Bez doprinosa za zdravstvo, koje je Crna Gora ukinula prije nekoliko godina, njihova država je shvatila da mora da izdvaja iz budžeta dovoljno za svoje ljekare, sa kojima inače njihove ustanove kubure. Kadrovi su im neophodni, jer ih nemaju ni blizu dovoljno, iako su mala zemlja. Povećanje plata je upravo način da zadrže kadrove koji još nijesu otišli, a da privuku one iz okruženja, zbog čega i naši zdravstveni radnici dobijaju sve više ponuda da idu da rade u Crnu Goru”, objašnjava za Nova.rs dr Tatjana Vešović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Vršac, koja je i članica Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije.

Ipak, pacijenti iz zemalja regiona i dalje se u velikom procentu liječe u Srbiji.

“Poznati smo po stručnosti, pa kod nas i dalje dolaze pacijenti iz Bosne, Crne Gore, Makedonije. Naši ljekari ih sve zbrinjavaju, iako su mizerno plaćeni, ostaju ovdje i rade svoj posao, ali pitanje je do kad će tako izdržati. Mnogi na poziv odlaze u ove komšijske zemlje gdje operišu ili se bave dijagnostikom za honorar. Slovenija, Rumunija, Crna Gora brinu o zdravlju svojih građana, jer kad su ljekari zadovoljni, onda je liječenje na višem nivou i zdravstveni sistem daleko bolje funkcionište”, kaže doktorka.

Dr Gorica Đokić, specijalistkinja neurologije i predsjednica Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije, navodi za Nova.rs da je tužno što su plate srpskih ljekara među najmanjima u regionu, ali ističe da i dalje Srbija ima odličan kadar.

“Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori užasno stoje sa kadrovima, a vlastima je jasno da ne mogu svi građani da plaćaju privatno liječenje. Država se, povećanjem plata, pobrinula da stimuliše ljekare da ne odlaze, a na ovaj način će privući još medicinara iz okruženja. To je uradila i Rumunija prije nekoliko godina i spasili su zdravstveni sistem. Srbiju čeka totalni kolaps, koji će se desiti ako se ne ugledamo na ove primjere iz komšiluka i ako ubrzo ne shvatimo da je zdravstvo najvažnija karika u društvu”, kaže dr Đokić.

Početkom prošle godine, ministarka zdravlja Danica Grujičić, govorila je o platama ljekara i tada izjavila:

“Da se ja pitam doktori bi imali najmanje 300.000 dinara platu, ali ne pitam se, naravno”, i naglasila da su: „Standard i odgovarajuća plata, motivacija broj jedan“. Od tada je prošlo gotovo godinu dana, a plate ljekara danas nisu ni blizu ministarkine zamišljene cifre. Iz srpskog Fonda za zdravstvo novac se preliva na sve strane, ističe ona.

“Građani uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, a ne znaju gdje završavaju te pare. Niko ne može da uđe u trag novcu, za koji znamo da se iz Fonda prelivao za gradnju puteva, davanje nekim sportskim klubovima i tome slično. Takođe, iz Fonda se odvaja i za ljekove, terapije, plate, ali to je samo djelić sredstava”, naglašava dr Vešović.

Plate ljekara u Srbiji i zemljama regiona

Srbija – ljekar specijalista – 1.072 eura, subspecijalista – 1.200 eura, doktor medicine – 918 eura, medicinska sestra/tehničar sa četvrtim stepenom stručne spreme – 568 eura.

Crna Gora – ljekar specijalista – od 2.500 eura subspecijalista – oko 3.000 eura

Hrvatska – ljekar specijalista – 2.797 eura, subspecijalista – 2.965 eura

Bosna i Hercegovina – ljekar specijalista – 2.000 eura

Slovenija – ljekar specijalista – 2.000 eura do 3.000 eura, subspecijalista – oko 4.000 eura

Makedonija – ljekar specijalista do 1.500 eura

Albanija – ljekar specijalista – do 2.000 eura

Bugarska – ljekar specijalista – do 2.000 eura

Rumunija – ljekar specijalista – 4.000 eura, subspecijalista – 7.000 eura, medicinska sestra/tehničar – 1.700 eura.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content