Ljekare zadržati na sjeveru: Vlada planira ulaganja, pomaže i dijaspora

Piše: Objavljeno: 07/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Berane će biti regionalni zdravstveni centar za sjever države, čime će građanima više opština biti dostupnija efikasna zdravstvena zaštita na svim nivoima, poručio je ministar Dragoslav Šćekić. Prvi čovjek crnogorskog zdravstva zahvalio se i dijaspori koja ulaže značajna sredstva u unapređenje uslova rada u rožajskom Domu zdravlja.

Uslovi rada u rožajskom domu zdravlja i Službi hitne pomoći za sada nijesu na zavidnom nivou, zajednički je zaključak nekoliko medicinskih radnika koji nijesu htjeli da govore pred našom kamerom. Da bi ublažila probleme, dijaspora je u minulom periodu uložila blizu pola miliona eura u infrastrukturu objekta, vozni park i medicinsku opremu među kojom se našao i savremeni rendgen aparat, piše rtcg.me.

Kako kaže Sadrija Sako Dacić, biznismen koji živi i radi Njemačkoj, kao dijaspora su spremni da investiraju.

“U tome je paketu i Dom zdravlja, vidjećemo gdje su prioriteti, nešto tu treba da se radi, neophodno, brzo”, smatra Dacić. 

Menadžment Doma zdravlja ključne izazove rješavaće  u saradnji sa resornim ministarstvom i donatorima.

Po ocjeni Nevzete Pepić, direktorice Doma zdravlja, ono što je prioritet u radu za naredni period je adaptacija i rekonstrukcija prilaznog dijela zgradi.

Građani sjevera imaće bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, kaže ministar Šćekić. Vlada za to ima konkretan plan.

“U Beranama će biti Regionalni bolnički centar i na taj način će doći do značajnog unapređenja zdravstvene usluge a to će značajno pomoći i DZ i Hitnoj medicinskoj pomoći u Rožajama, i svim ostalima u okruženju, regionu, zdravstvenim ustanovama i našim građanima. Zaključkom Vlade su već opredijeljena sredstva u pravcu unapređenja i to nijesu mala sredstva”, smatra Šćekić. 

Vlada će, kako je najavljeno, u narednom periodu ulagati značajan trud i u oporavak lokalnih zdravstvenih ustanova kako bi se stručni medicinski kadar zadržao na sjeveru a građani stekli više povjerenja u zdravstvo. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content