Liz Tras tek treća žena na poziciji premijerke Velike Britanije

Piše: Objavljeno: 06/09/2022
featured image

Foto: Beta/rtcg.me

Liz Tras će preuzimanjem pozicije premijerke Velike Britanije postati treća žena u istoriji na toj funkciji, nakon Margaret Tačer i Tereze Mej. Sve premijerke do sada su bile konzervativke.

Tačer je 1959. godine izabrana za poslanika Finchleya i postala je sekretarka za obrazovanje nakon što su Torijevci pobijedili na opštim izborima 1970. godine.

Tačer je postala prva žena premijer u maju 1979. godine, osvojivši većinu od 44 mjesta. Nakon Folklandskog rata, tokom kojeg je Tačer stekla nadimak “Čelična dama”, ostvarila je drugu pobjedu na opštim izborima, povećavši svoju većinu na 144 mjesta, prenosi rtcg.me.

Pobijedila je na svojim trećim opštim izborima, sa većinom od 101 mjesta, u junu 1987. Tačer je dala ostavku na mjesto premijera 1990. nakon što je izgubila podršku svoje stranke zbog uvođenja široko omraženog “biračkog poreza” i zbog razlika u politici Evropske ekonomske zajednice.

Tereza Mej je izabrana za poslanika Maidenhead 1997. i postala je premijerka 2016., naslijedivši Davida Camerona, nakon što je šest godina služila kao ministarka unutrašnjih poslova.

Ona nije uspjela osvojiti ukupnu većinu na općim izborima 2017. – nakon što je raspisala izbore kako bi pokušala ojačati svoju poziciju u pregovorima s EU o Brexitu ali je ostala na mjestu premijera.

Mej je 7. juna 2019. dala ostavku na mjesto lidera Torijevaca i nastavila da bude premijerka sve dok Boris Džonson nije izabran za njenog nasljednika.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content