Letjelica iz Indije uspješno sletjela na Mjesec

Piše: Objavljeno: 24/08/2023
featured image

Indijska svemirska letjelica “Chandrayaan-3” u srijedu 23. avgusta je uspješno spustila svoju sondu Vikram na južni pol Mjeseca, što je prvi put da neka letjelica sleti na tu lokaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letjelicu na Mjesec propao je 2019. godine, a misija “Chandrayaan-3” dolazi svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25, prva u posljednjih skoro 50 godina koja je imala istu misiju, srušila na površinu Mjeseca, piše BiBiSi (BBC).

Bivši načelnik indijskog svemirskog programa Kailasavadivoo Sivan ranije 23. avgusta je istakao da postoje naznake koje ukazuju da će slijetanje na Mjesec biti uspješno.

Prema njegovim riječima, Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) izvršila je korekcije nakon neuspjeha prije četiri godine, kada su naučnici izgubili kontakt sa lunarnim modelom nekoliko trenutaka prije njegovog planiranog slijetanja.

Sonda,Vikram, što na sanskrtu znači hrabrost, odvojila se od pogonskog modela prošle sedmice i od tada je, nakon što je ušla u lunarnu orbitu, poslala fotografije površine Mjeseca.

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebala bi lansirati misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

Samo Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina su prethodno postigle kontrolisano slijetanje na površinu Mjeseca.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content