Lazović: Potrebno je vrijeme za empatiju

Piše: Objavljeno: 18/10/2023
featured image

Empatija je vještina koja se može naučiti i razvijati i to kroz proces samospoznaje. Kako bismo razumjeli tuđe osjećaje, zašto je neko takav, zašto reaguje na određeni način i slično, trebamo težiti bolje razumjeti sebe, saopštila je socijalna radnica u Domu zdravlja Podgorica, Milene Lazović.

Kako je istakla, to ne znači sebično se baviti sobom, nego biti u mogućnosti u drugima prepoznati ono što postoji u nama.

“U institucijama iz oblasti zdravstvene zaštite neophodno je da zaposleni posjeduju sposobnost empatije kao neizostavnu komponentu u profesionalnom radu. Osobe sa problemima u oblasti mentalnog zdravlja, kao naročito senzitivna kategorija, moraju osjetiti određenu dozu empatije počevši od osobe zaposlene na prijemu do samih ljekara, psihijatra, i ostalih stručnih saradnika, socijalnih radnika i psihologa zaposlenih u centrima za podršku. Empatija je naučeno ponašanje, iako nam je sposobnost da “empatišemo” urođena”, kazala je Lazović.

Ona objašnjava da je, kod nekog je empatija prirodno naglašenija, a nekom je potrebno vrijeme kako bi razvio vještinu empatije.

“Imamo dvije vrste empatije, kognitivnu-koja se odnosi na aspekt razumijevanja druge osobe i njene šire situacije i emocionalnu, koja nam omogućava da proživljavamo osjećaje druge osobe što ponekad uključuje i fizičke senzacije”, navodi Lazović.

Takođe pojašnjava, potrebno je da se ove dvije vrste empatije dopunjavaju kako bi terapeutski odnos dao željene rezultate.

“Nerazvijena empatija može dovesti do niza problema, budući da pojedinci koji nisu u stanju razumjeti i dijeliti osjećanja drugih mogu biti prilično uskraćeni u uspostavljanju i održavanju zdravih međuljudskih odnosa”, kazala je Lazović.

Ona ističe da to naročito može otežavati uspostavljanje kvalitetnog profesionalnog odnosa na relaciji terapeuta i lica koje je u stanju potrebe.

“Svrha empatije nije samo razumjeti i osjetiti, već treba da nam služi kao kompas u kom pravcu ćemo djelovati kako bi pomogli osobi koja se nalazi preko puta nas. Empatija, da bi bila korisna mora biti djelotvorna”, zaključuje socijalna radnica Doma zdravlja Glavnog grada Milene Lazović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)