Lazović: Odluke politički motivisane nijesu dobre za privredu

Piše: Objavljeno: 13/09/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Pravni savjetnik za socijalna pitanja u Uniji poslodavaca Filip Lazović, ističe da je makroekonomska reforma koja je započela sa programom Evropa sad donijela benefite, ali je pitanje koliko će pomoći razvoju privrede.

On je gostujući u emisiji Link, kazao da je ukidanje zdravstvenog osiguranja imalo politički kontekst i to, smatra nije način na koji su u Uniji poslodavaca željeli da se bave ovim pitanjem.

“Evropa sad, donosi pogodnost, jer za nova zapošljavanja manji su doprinosi, ali da li to vodi u pravi razvoj privrede. Sada se recimo na platu od 1000 eura izdvaja od 230 do 300 eura, a prije je to bilo 680. Razlika je ogromna i rasterećenje za poslodavca postoji. Time smo suzbili i negativnu pojavu koju smo imali u prethodnom periodu da poslodavci daju na ruke van bankovnih računa zarade. Mora se imati na umu i da je ta negativna praksa bila zbog ogromnih doprinosa koji su kod nas bili mnogo veći nego u okruženju”, napominje Lazović.

Ta pojava je svedena, kako kaže na minimum, i Unija poslodavaca je tome dala doprinos.

Reformom je uvedeno, kako je dodao i više poreske discipline, ali tokom sezone posebno na primorju imali smo pojavu da naplata nije išla onako kako bi se očekivalo, piše rtcg.me.

Što se tiče budžeta i njegovog rebalansa, ova godina je specifična zbog političkih turbulencija koje nijesu dobre za privredu.

“I prema prošloj i ovoj vladi smo upućivali isti zahtjev da mora više pažnje posvetiti privredi, a to se nije desilo. Nijesmo prepoznali brigu i želju da se privreda podrži. Ukoliko su finansijske mogućnosti države limitirane a objektivo jesu, ne možemo očekivati velike subvencije, ali može da pokaže da joj je privreda važna, da se omogući poslovanje u Crnoj Gori, kao i u državama kojima težimo”, kaže Lazović.

Napominje da poslodavci i dalje imaju problema sa državnom upravom, dešavaju se smjene funkcionera, ili su u ostavci ili u tehničkom mandatu i ne može se očekivati da se posvete poslovima na pravi način, a toga smo, kaže Lazović, imali ove godine dosta.

“Niko ne zna kakva će kriza biti tokom jeseni i zima, a te teme i dalje nijesu na prvom mjestu”, naglašava Lazović.

Što se tiče turističke sezone zadovoljni su rezultatima. Sezona je bila dobra a u nekim gradovima kao na Žabljaku i rekordna.

“Tim prije se trebalo više posvetiti tom segmentu privrede i da težimo da se svaka roba i usluga proda i oporezuje, i onda tako pokupimo novac koji može da ode u fond zdravstva”, kaže Lazović.

Opšti kolektivni ugovor još nije usvojen, ali Lazović ističe da je radna verzija poboljšana u odnosu na prethodni te da su otvoreni za dijalog i pregovaranje sa sindikatima.

“Da je bilo do nas, taj ugovor bi bio zaključen, to ne znači da nećemo nastaviti pregovore i naša vrata su otvorne za sindikate, Smatram da smo imali inertnost Ministarstva rada i socijalnog staranja, uz puno uvažananje da su od skoro na pozicijama. Želimo da i oni imaju volju da uđu u taj proces. Iako je Vlada u tehničkom mandatu smatramo da to ne treba da bude prepreka”, napominje Lazović.

Ističe i da se Socijalni savjet nije dovoljno sastajao i nije dovoljno uradio.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content