Kulturna baština u Starom Baru na pragu uništenja

Piše: Objavljeno: 21/10/2023
featured image

Arheološka istraživanja koja se nekih 15-ak dana sprovode u Starom Baru u cilju zaštite otomanske nekropole, već daju dobre rezultate, a jedan od rukovodilaca, arheolog Mladen Zagarčanin, u razgovoru za “Vijesti” naglašava da to očekuje i u nastavku, iako strepi da je vremena malo, a počinje i sezona kiša…

Ovo su najveća arheološka istraživanja na tom području od 2009. godine, kaže Zagarčanin, pored kojeg je rukovodilac i arheolog Dejan Drašković, obojica ispred Kulturnog centra Bar koji je podržao i obezbijedio sredstva za jednomjesečnu “misiju”.

Ipak, pored novih otkrića, Zagarčanin ne očekuje progres u sferi arheologije u Crnoj Gori i strahuje da se slučajevi gubitka arheoloških vrijednosti i nalaza mogu očekivati i ubuduće. Predstavljajući dosadašnji tok istraživanja u Starom Baru, Zagarčanin kaže da su nenadano došli do sloja iz perioda od kralja Milutina do kralja Stefana Dečanskog i detaljnije prikazuje dosadašnje nalaze, a otkriva da očekuje i dobre rezultate u nastavku rada u Starom Baru.

“Prvenstveno očekujem nalaze iz vremena Dukljanske kraljevine, jer je iz profila u najnižim slojevima ‘iskočila’ jedna zdjela tipa ‘spiral were’, karakteristična za 11. vijek. Uostalom, vidjećemo da li sve što je preostalo možemo da postignemo za ovako kratko vrijeme i da li ćemo dobiti neku materijalnu pomoć, ako ne uspijemo zbog vremenskih prilika da dovršimo započeto, jer slijedi sezona kiša”, kaže Zagarčanin.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content