Kultni crveni kiosk K67 jedan je od simbola dizajna socijalističke Jugoslavije.

Piše: Objavljeno: 13/02/2024
featured image

U njemu su se prodavale novine i cigarete, a u nekima cvijeće ili brza hrana. Patentirao ga je 1967. godine slovenski arhitekta Saša Janez Mächtig, a kiosk bi uskoro mogao da se pojavi u potpuno novom izdanju – napravljen od Lego kockica.

Na ideju da legendarni crveni kiosk predstavi u novoj varijanti došao je beogradski arhitekta Nikola Opačić.

Inače, Lego na svojim stranicama ima platformu za predlaganje novih ideja – Lego ideas pa je Nikola predložio svoju. 

“U svojoj sobi ispunjenoj kockama, pažljivo sam sastavljao različite kockice kako bih napravio svoju sopstvenu verziju Kioska K67. Moja kreacija kombinuje moju strast prema kockama i moje nasleđe što sam rođen u Jugoslaviji. Ljepota Lega je u tome da (ponovo) izgradite šta god želite. Za neke su to možda izmišljena stvorenja i svjetovi, za mene je to Kiosk K67”, stoji na stranici.

Nikola navodi da je taj kiosk simbol zajednice i pripadnosti.

“Držeći Lego verziju Kioska K67 danas u rukama, za mene je to prije svega vremenska kapsula koja me vraća u vrijeme kad sam rođen, u mladost i u vrijeme mog prvog poljupca”, piše dalje.

Stvorio je dva kioska – bijeli je zamišljen kao kiosk s novinama, a crveni kao mjesto brze hrane.

“Dok sam gradio, zamišljao sam priče koje ovaj mali kiosk može da ispriča…U ovom slučaju bi pričao priče o običnim ljudima koji prolaze, kupuju novine, puše cigaretu ili razgovaraju. Ali to bi mogao biti i rimejk poznate verzije koja još stoji u MOMA-i u NYC-u”, napisano je na stranici.

Kako navodi, uživao je u sastavljanju ovog seta od Lego kockica.

“Kiosk K67 postao je simbol bezgranične kreativnosti jugoslovenske arhitekture i industrijske proizvodnje, podsjetnik da i najjednostavnije stvari mogu podstaći nevjerovatne priče”, zaključuje on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content