Kroz regionalnu saradnju stambeno obezbijeđeno više od 500 porodica

Piše: Objavljeno: 01/12/2023
featured image

Foto: Ministarstvo rada

Regionalni stambeni program je ostvario dobre rezultate, a taj donatorski program je otvorio vrata saradnje u regionu i uspješno doprinio procesu pomirenja, ocijenila je ministarka rada i socijalnog stranja Naida Nišić na završnoj konferenciji Regionalnog stambenog programa (RHP) koja se održala u Sarajevu od 28. do 30. novembra 2023. godine.

Kako je dodala osim pomirenja, veoma bitan element je činjenica da su izbjegla i raseljena lica stavljena u središte Programa, kroz prepoznavanje i priznavanje njihove ugroženosti i potrebe za prilagođenim stambenim rješenjima.

Regionalni stambeni program u Crnoj Gori se realizovao od 2012. godine, čine ga osam potprojekata koji su završeni, a korisnici ovog programa su se uselili u nove domove, piše rtcg.me.

U saopštenju naglašavaju da su među realizovanim projektima 62 stambene jedinice u Nikšiću, 171 stan za stanovnike Kampa Konik u Podgorici, Dom za starija i hendikepirana lica u Pljevljima, 94 stambene jedinice u opštini Berane, Rekonstruisan Vojni kompleks Trebjesa za potrebe Doma za starija i odrasla invalidna lica u opštini Nikšić, kupljeni su stanovi u Herceg Novom za 36 porodica, izgrađeno 28 kuća na području države i 96 stanova na Vrelima Ribničkim u Podgorici.

Nišić je kazala da su sva stambena rješenja zauvijek promijenila život korisnicima RHP-a i da je podizanje životnog standarda svih građana Crne Gore nešto čemu stremimo kao država.

“Crna Gora posvećeno radi na očuvanju i održavanju svih objekata koji su izgrađeni u okviru RHP-a gdje je postignuto održivo upravljanje objektima i jasna nadležnost svih državnih organa i institucija”, dodala je ministarka.

Program je realizovan u skoro svim opštinama u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na najranjivije kategorije i zatvaranje kolektivnih centara u skladu sa preuzetim obavezama kroz pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na temeljna ljudska prava i slobode.

“Crna Gora ostaje otvorena za partnerski pristup rješavanju prioritetnih potreba i iznalaženju trajnih i održivih rješenja. Dobri razultati nas obavezuju na odgovoran i posvećen odnos koji garantuje održivost i punu integraciju svakog pojedinca u društvu. U cilju unaprjeđenja suživota otvoreni smo za nove regionalne inicijative zasnovane na naučenim lekcijama i pozitivnom iskustvu”, istakla je Nišić.

Ministarka se zahvalila Evropskoj Uniji, kao i vladama donatorskih država, Razvojnoj Banci Savjeta Evrope, UNHCR-u i OSCE-u, partnerskim državama, kao i domaćinu na podršci i saradnji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)