Krivokapić ocijenila: Ako ne uspije Maršalov plan, bićemo u problemu

Piše: Objavljeno: 12/10/2021
featured image

S obzirom na neizvjesnu godinu koja je pred nama, predstavnici sindikalnih organizacija za Dnevne kažu da su i dalje skeptični po pitanju načina na koji će se realizovati povećanje zarada koje je predviđeno planom “Evropa sad”, koji je juče dobio podršku Socijalnog savjeta.

Podsjećamo, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je krajem prošlog mjeseca, predstavljajući navedeni plan na konferenciji za medije, najavio da će u narednoj godini biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje, te da će minimalna zarada biti povećana na 450, a prosječna na 700 eura.

On je juče pojasnio da će sredstva za Fond za zdravstvo biti nadomještena iz mjera koje se odnose na akcize na nezdrave proizvode, progresivno oporezivanje i zakon o igrama na sreću.

Međutim, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić smatra da ćemo, u slučaju da plan ne uspije, biti u velikom problemu.

“Ministar Spajić je sve ono što je na konferenciji rekao ponovio na sjednici Socijalnog savjeta, pritom ne objašnjavajući način kako će se sve to sprovesti. On računa na povećanje poreza, na akcize na gorivo, cigareta, na smanjenje sive ekonomije i da će se tu negdje nedostajući iznos novca iskompenzirati. Moramo svi da vjerujemo da će to uspjeti, a u slučaju da ne uspije, onda je to veliki problem”, kazala je Krivokapić za Dnevne.

Ona napominje da, ako država stoji iza povećanja, oni moraju da ga podrže, ali da uvijek postoji bojazan od nepredviđenih okolnosti.

“Sada se desio kovid, uvijek može da se desi neka nenadana situacija. Ljetnja sezona je omogućila priliv sredstava, ali nije bilo zimske. Tekuća godina nije pravi reper. Posljedice kovida će se osjećati sigurno još par godina dok se ne konsoliduje budžet”, istakla je Krivokapić.

Naglašava i da, u takvim okolnostima, u zdravstvu ne mogu biti nezadovoljni najavljenim povećanjem od 30 odsto.

Kada je riječ o zdravstvenom osiguranju, Krivokapić napominje da je ministar rekao da država stoji iza toga i da će pacijent paket usluga koji je imao kada je izdvajao od plate, imati i sada.

“Po usvajanju na Vladi, biće još jedna sjednica Socijalnog savjeta gdje će se Budžet analizirati za pojedine jedinice, zdravstvo, prosvjetu, Univerzitet itd. i tada će nam ministar Spajić objasniti kolika su izdvajanja za zdravstvo. Nakon toga ide u proceduru i na sjednici će reprezentativni sindikati sa predstavnicima ministarstva finansija i zdravlja, gdje će se utvrditi kako će se kroz koeficijente povećanje implementirati”, rekla je Krivokapić.

Uzdržanost kada je riječ o realizaciji plana “Evropa sad”, pokazala je i v.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković. Ona smatra da povećanje zarada treba detaljnije definisati na socijalnim nivoima.

“Dobro je što se krenulo sa povećanjem zarada. Ipak, treba to definisati na socijalnim nivoima. Nemam ništa protiv da budu jednake plate onim najnižim mogućim stepenima obrazovanja, međutim, onda bi zaista bilo bezveze da profesori i higijeničarka imaju neznatnu razliku među zaradama. O tome će se morati voditi računa, a nadamo se da ćemo imati šansu da sve to uskladimo kroz izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora. To je ono o čemu dodatno razmišljaju sindikati. Trebalo bi već početkom novembra da se razgovara o tome. Mi smo već uputili zahtjev, ministru Spajiću i našoj uvaženoj ministarki inicijativu da se što prije sretnemo, da bi trebalo formirati radna tijela koja bi radila odgovorno na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora”, navela je Bošković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content