Krivokapić: Kiša nije popravila energetsku situaciju, Piva i Perućica na ljetnjim nivoima

Piše: Objavljeno: 18/09/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Nivoi podzemnih voda su i dalje niski, njihovo punjenje je preduslov da se pojave površinske vode.

Kišoviti kraj ove sedmice nije doprinio poboljšanju hidroloških prilika, a dotoci na rijekama Zeti i Pivi su na istim nivoima, saopštio je danas za Portal RTCG izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić.

– Ostvarene padavine u ovom kišnom talasu na teritoriji Opštine Nikšić su svega 30 lit/m2, dok je u Podgorici palo preko 120 lit/m2. Padavine su došle sa juga i skoncentrisale se oko basena Skadarakog jezera, pa se njihova izdašnost smanjivala kako se ide sjeveru. U Pluzinama je palo svega 20 lit/m2 – kazao je Krivokapić.

Ipak, kako je dodao, dugoročne padavine u ovom obimu će popraviti situaciju, pa je za očekivati da novi kišni talas uslovi pojavu većih dotoka na površinskih vodama.

Potrošnja električne energije u Crnoj Gori trenutno je manja u odnosu na avgust i prvu polovinu septembra, usljed zahlađenja i manjeg korišćenja rashladnih uređaja.

Krivokapić pojašnjava da će ovaj period trajati kratko, jer će brzo na sjeveru zemlje početi sezona grijanja, kad se očekuje značajno veća potrošnja električne energije.

Trenutna dnevna potrošnja u Crnoj Gori je oko 7.200 MWh, sto je 35 odsto manje od potrošnje iz avgusta. Potrebne količine električne energije se pokrivaju iz Termoelektrane Pljevlja, čak 70 odsto u iznosu od 5.000 MWh, dok dvije hidroelektrane i obnovljivi izvori energije proizvode 1.000 MWh, što je dovoljno da se pokrije svega 14 odsto potreba. Trenutno uvozimo 1.200 MWh, što je oko 16 odsto potrebne električne energije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content