Krediti kompanijama u eurozoni porasli najslabije u dvije godine

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je u julu najslabije u dvije godine, pokazali su najnoviji podaci, odražavajući nastojanja Evropske centralne banke (ECB) da podignutim troškovima zaduživanja zakoči potrošnju i inflaciju.

U julu bankarsko kreditiranje kompanija poraslo je 2,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najslabije od maja 2021. U junu je uvećano tri odsto.

Krediti domaćinstvima porasli su 1,3 odsto, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, prenosi Pobjeda.

ECB je u julu prošle godine podigao kamatne stope u eurozoni 4,25 postotnih bodova kako bi obuzdao inflaciju. Od početka mjeseca kamatna stopa za refinanciranje banaka iznosi 4,25 odsto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,75 odsto.

Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćaju kamatu od 4,5 odsto.

Osnovna inflacija još je previsoka, upozorili su na sjednici krajem jula, dodajući ipak da su uslovi finansiranja postroženi i da sve više koče potražnju, što je važan faktor u spuštanju inflacije na ciljani nivo od oko dva odsto u naredne tri godine.

U julu inflacija u eurozoni kliznula je na 5,3 odsto, a osnovna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, na 6,6 odsto.

Procjena za avgust biće objavljena u četvrtak.

Ponuda novca u eurozoni, iskazana pokazateljem M3, smanjila se pak u julu prvi put u gotovo 13 godina, i to 0,4 odsto. U junu je bila porasla 0,6 odsto, pokazuje ECB-ov izvještaj, objavljen u ponedjeljak.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content