Kovačević: Institut Igalo najkonkurentniji proizvod Crne Gore

Piše: Objavljeno: 01/12/2023
featured image

Foto: Institut Igalo/arhiva

Na dan kada je izabran novi direktor Instituta Igalo Zoran Kovačević se suočio s potvrdom da su Norvežani otkazali dolazak za iduću godinu. Uz sve ostale probleme otvara se pitanje kako će promjena na čelu kuće dovesti do izlaza iz najveće krize za više od sedam decenija rada ovog Instituta.

Odbor direktora Instituta “Dr Simo Milošević” izabrao juče dr Zorana Kovačevića za izvršnog direktora te ustanove. Dosadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora dr Savo Marić je razriješen, piše rtcg.me.

“Siguran sam da imamo prostora da obnovimo ono što je usluga Instituta, da podignemo nivo kapaciteta, da riješimo te famozne dugove. Mogu odgovorno tvrditi da Institut ima proizvod koji je konkurentan na zapadnim tržištima. I da to, pored kapitala koji je ogroman, pored radnika i znanja, know-howa, nešto što postoji tu u Institutu, je to svakako konkurentan proizvod. Da zanemarimo riječ brend, nego je to proizvod koji je crnogorski najkonkurentniji na tržištima Zapadne Evrope”, navodi Kovačević.

Odlukom tri od pet članova borda direktora, uz sve kontroverze, data je prilika da na veliki izazov odgovori doktor ekonomskih nauka, bivši direktor i čovjek koji je dobar poznavalac prilika u Institutu.

“Prvi korak koji ćemo napraviti je da otvorimo odgovorne i ozbiljne razgovore sa vlasnicima. Prvenstveno države, ja duboko vjerujem da postoje raspoloženja na strani vlade uz obrazloženja sa strane Instituta zašto to treba i na koji način sačuvati. Da bismo mogli, da kažem, da planiramo poslovne korake. Da skinemo to breme opterećenja koje je nastalo, kako je nastalo, iz različitih okolnosti i koje nam ne da da prodišemo u poslovnom smislu. Postoje tržišta u koja nikad nismo krenuli. Postoje nove digitalne tehnologije i digitalni marketing s kojim se može osvojiti čitavi svijet”, poručuje Kovačević.

Na pitanje koliko treba vremena za to i kada ćemo vidjeti neke prve rezultate, novi direktor odgovara da bi bio previše neodgovoran i neozbiljan kada bi rekao rok i termine.

“Rekao sam vam da je vrijeme uslovljeno voljom koja treba da postoji sa svih strana”, ističe Kovačević.

Svi se pitaju hoće li ovo imenovanje preokrenuti situaciju u Institutu i da li je moguće da menadžer bude profesionalac bez partijske podrške, jer Novska lista iz čijih je redova bivši direktor, već danas traži od nadležnih da preispita imenovanje Kovačevića kojem zamjeraju što je bio odbornik DPS-a.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content