Kotor smart city: Održana promocija Interreg IPA Programa

Piše: Objavljeno: 26/08/2022
featured image

Foto: Mediabiro

U podnožju zidina Starog grada u Kotoru, danas je svečano održana promocija projekta Interreg IPA Programa, koji obuhvata prekograničnu saradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovina i Crne Gore.

O značaju projekta, koji na ekološki način mijenja lice grada, govorili su predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, direktor TO Kotor Jovan Ristić i predstavnik Crnogorskog Telekoma Vuk Vukašinović.

Turistička organizacija Opštine Kotor, zajedno sa Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za pomorstvo u Kotoru i Lučke uprave Splitsko-Dalmatinske županije, u prethodnom periodu, predano je radila na razvoju novih zajedničkih turističkih proizvoda, poboljšanju postojeće infrastrukture, kao i povećanju broja osoba edukovanih o osiguranju kvaliteta u nautičkom turizmu.

,,Projekat je započet 1.3.2021 godine, a predviđeni rok za završetak istoga je 31.1.2023 godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 628.712 evra. Iznos finansiranja je 534.405 evra, a TO Kotor je za naš grad obezbijedila opremu u vrijednosti od 130.000 evra, a naše ukupno učešće u projektu iznosi 15 odsto,” istakao je direktor TO Kotor Vladimir Jokić.

Dodao je i da su na pet lokacija u gradu postavljene pametne klupe, i to na: Luži, u Parku slobode,  kao i na autobuskom stajalištu kod Pozorišta. Stanice za pametna bicikla, kojih ukupno ima 15, pozicionirane su u Dobroti 2, ispred Starog grada (pored Dojmija) i u Prčnju. Osim njih, tu su tri interaktivna totema, preko kojih turisti mogu da dobiju sve informacije o gradu. U pothodniku su postavljeni i lokeri, ormarići za lične stvari, dok se preko puta zelene pijace, ispred Starog grada, nalazi pametno autobusko stajalište.

Predstavnik Crnogorskog Telekoma Vuk Vukašinović, naglasio je da Kotor može da posluži kao primjer ostalim gradovima u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o ekološkom razvoju zajednice.

,,Prvi put u Crnoj Gori imamo jedan ozbiljan smart city projekat koji obuhvata više komponenti. Bitno je da imamo jednu jedinstvenu platformu za upravljanje svim elementima smart city projekta, koja u perspektivi može samo da se nadograđuje. Čestitke Kotoru koji je došao sa tom inicijativom, evropskim fondovima, a onda i našim adekvatnim partnerima. Bike sharing nije renitiranje bicikala, već dio gradskog saobraćaja. Jako je bitno da to građani i turisti shvate, posebno što po prvi put imamo stanice sa mogućnošću zaključavanja i potrebe mobilne aplikacije,” kazao je Vukašinović.

Obrisi pametnog grada posebno raduju predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, koji je skrenuo pažnju na činjenicu da je po prvi put korištena vještačka inteligencija kako bi se detektovali nelegalno izgrađeni objekti.

,,Ovo je samo prvi korak. Očekujemo da ćemo u narednim godinama upravo ovakve stvari da koristimo za regulisanje saobraćaja, vodosnabdijevanja, kanalizacija. Mislim da će ovo biti dobar zamajac za sve ono sto slijedi. Iako je ovo predviđeno kao dopuna turističke ponude, pozivam sugrađane da probaju bicika i da uvedemo nešto što može da bude zdrava navika svih nas, koji ovdje živimo,” zaključio je Jokić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content