Koordinaciono tijelo za pripremu sezone: Auto-put doprinio razvoju turizma na sjeveru

Piše: Objavljeno: 29/07/2022
featured image

Foto: gov.me

Održana je X sjednica Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona, kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

„Turistička sezona je jako važna za sve građane Crne Gore. U ovom kontekstu nije važno da li pripadate političkoj partiji, da li ste privatnik, privrednik ili javno preduzeće. Jednostavno, ovo pitanje je od krucijalne važnosti za sve naše građane i tako ga treba tretirati, jer živimo od turizma – kazao je ministar Đurović.

On je tokom jučerašnje sjednice apelovao na sve članove Koordinacionog tijela da na realan način sagledaju podatke granične policije, Aerodroma, Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija koji pokazuju da je sezona u Crnoj Gori veoma dobra i na zadovoljavajućem nivou, te da ti rezultati i pokazatelji ne korespondiraju podacima i objavama u medijima.

U tom kontekstu Dragan Klikovac, iz granične policije ukazao je na podatak da je na gotovo svim graničnim prelazima zabilježen trend rasta broja putnika koji su ušli u Crnu Goru u odnosu na prethodnu godinu.

,, Tačnije, u junu je ukupan promet bio za 51% veći.“. Dodatno, Stevan Raičević, pomoćnik direktora Nacionalnih parkova Crne Gore kazao je da NP bilježe rekordan broj posjetilaca i uvećane prihode od ulaznica, u odnosu na isti uporedni period za 2021. godinu. Prihodi od ulaznica za prvih šest mjeseci za Biogradsku goru su veći 62%, Lovćen 91%, Prokletije 108%, Durmitor 91% i Skadarsko jezero 309% u odnosu na 2021. godinu. Zaista ne mogu da vjerujem da u medijima čitamo kako je u Crnoj Gori propala sezona, a mi u NP bilježimo fenomenalne rezultate. Ako se ovaj trend nastavi, nama će 2022. godina biti rekordna.“

U tom smislu, na sjednici je ukazan značaj otvaranja prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Mateševo za sjeverne opštine i razvoj turističke ponude i ambijenta, pa i samoj posjeti Biogradskoj gori. S tim u vezi, Marta Šćepanović, predsjednica opštine Kolašin naglasila je da je od 14. jula Kolašin drugi grad, te da je upravo na ovom slučaju pokazano koliki je značaj izgradnje putne infrastrukture i ulaganja u istu.

„U Kolašinu se duplirao broj turista, a moram i da napomenem da ne postoji pad broja turista ni nakon promjene naplate auto-puta, posebno vikendom. Ovo je jedna potpuno nova situacija i nevjerovatno je koliko je jedan put u potpunosti promijenio grad“, naglasila je Šćepanović.

Još jedan od infrastrukturnih projekata koji je, prema ocjeni prisutnih, dao dodatan impuls razvoju turizma je vodeni terminal, odnosno pristanište za odvoz putnika u Tivtu. Iz te opštine, JP Morsko dobro i Aerodroma Crne Gore rečeno je da je projekat odrađen kvalitetno, za kratko vrijeme i kao takav upotpunio turističku ponudu Crne Gore.

Na sjednici je bilo riječi i o značajnim rezultatima Uprave za prihode i carine koja je sa smanjenim kadrovskim kapacitetima uspjela da za period od dva mjeseca izda 385 prekršajnih naloga. Vrijednost izdatih prekršajnih naloga je 1.276.050 eura, a naplaćeno je 73 %.

Na sjednici se razgovaralo i o dugogodišnjim problemima u oblasti turizma, među kojima su infrastrukturni/saobraćajni problemi, prekomjerna buka, divlje deponije i slično.

Ministar Đurović apelovao je na sve institucije sistema, kako na državnom tako i lokalnom nivou da preuzmu inicijativu i riješe ono što je u njihovoj nadležnosti.

„U narednom periodu mora postojati jača volja, bolja saradnja kako bismo do naredne sezone riješili što više otvorenih pitanja. Ako želimo da našu Crnu Goru učinimo luksuznom destinacijom, onda na tome moramo i da radimo“ zaključio je ministar Đurović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content