Koka-Kola doživjela finansijski udar zbog odlaska s ruskog tržišta

Piše: Objavljeno: 22/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Multinacionalna kompanija Koca-Kola saopštila je da je zbog situacije na tržištu Rusije i povlačenja zabilježila finansijski udar u iznosu od 195 miliona dolara.

Coca-Cola, tačnije njen ogranak Hellenic Bottling Company, očekuje kako će operativni profit kompanije za ovu godinu iznositi između 740 i 820 miliona eura, što je manje u odnosu na prošlu kada je prijavljen profit u iznosu od 831 milion eura.

“Profit je narušen zbog manjeg prisustva u Rusiji i problema s inflacijom”, naveli su iz kompanije, prenosi Klix.ba.

Proizvođač bezalkoholnih pića, koji je Rusiju nekada smatrao jednim od svojih najvećih tržišta, ranije je saopštio da se očekuje da u drugom polugodištu ove godine izdrže finansijske troškove u iznosu od 82 miliona eura, naglašavajući kako je kompanija potrošila sve svoje zalihe i da više neće proizvoditi niti prodavati proizvode u Rusiji.

HBC predstavlja jednu od mnogih Coca-Colinih punionica širom svijeta i drži brojne lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića.

Osim situacije na ruskom tržištu, kompanija, koja se takođe nalazi na Londonskoj berzi, prijavila je pad neto dobiti u iznosu od 153 miliona eura za šest mjeseci zaključno s 1. julom, a kao najveći razlog za takvu ekonomsku situaciju navedena je inflacija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content