Kod nas nema spornog lijeka Arvind koji je povučen iz regiona

Piše: Objavljeno: 27/01/2024
featured image

U Crnoj Gori nema lijeka Arvind čija je sporna serija povučena prije nekoliko dana sa tržišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zbog sumnje u neispravnost kvaliteta, saopšteno je Portalu RTCG iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED).

Belupo koji proizvodi ljekove povukao je seriju ovog lijeka jer se sumnja u neispravnost tableta od 25 miligrama, koje sadrže aktivnu supstancu lamotrigin koji pripada vrsti ljekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja.

“Lijek Arvind u Crnoj Gori nema važeću dozvolu za stavljanje u promet, odnosno nije registrovan, što znači da se ne nalazi u prometu”, rečeno nam je iz CInMED-a.

Naglašavaju da se u apotekama u Crnoj Gori nalaze ljekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, lamotrigin.

Međutim, iz CInMED-a Portalu RTCG pojašnjavaju da je povlačenje sporne serije lijeka Arvind proizvođača Belupo sprovedeno usljed određenih odsutupanja do kojih je došlo u proizvodnji i ispitivanju konkretne serije lijeka, i uvjeravaju da nikako nije povezano sa kvalitetom i bezbjednošću aktivne supstance lamotrigin.

“Naprotiv, svi podaci koje posjedujemo, a koji proizilaze iz dugogodišnjeg praćenja u prometu ljekova koji sadrže lamotrigin, pokazuju da aktivna supstanca ima i dalje povoljan bezbjednosni profil”, ističu u odgovorima za naš portal. 

Dodatno, kažu da su serije registrovanih ljekova koji sadrže aktivnu supstancu lamotrigin, a koje su u prometu u Crnoj Gori, proizvedene od strane drugih proizvođača, te da ne postoji mogućnost da je sporna serija lijeka Arvind bila u prometu u Crnoj Gori.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content