Kod nas dozvoljeno pušenje u automobilima, u EU uvedene zabrane

Piše: Objavljeno: 20/08/2023
featured image

U pojedinim zemljama se polemiše o zabrani duvanskog dima u automobilima kako bi se zaštitili pasivni pušači. Njemačka planira da uvede djelimičnu zabranu. Na taj način od izloženosti dima posebno žele da zaštite djecu i trudnice. Pušenje u automobilima potpuno je zabranjeno u samo tri zemlje Evropske unije (Italija, Latvija i Litvanija) od 2022. godine. Crna Gora se nalazi među onima u kojima ne postoji zabrana pušenja u automobilima. 

U većini evropskih zemalja još nema zabrane. Pušenje u automobilima dozvoljeno je u 13 država članica EU i 23 od 39 zemalja u Evropi, što je jednako zabrani u šest od svakih 10 država.

Crna Gora je među zemljama u kojima ne postoji zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u automobilima. 

Zemlje bez zabrane su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Mađarska, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Albanija, BiH, Island, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švajcarska i Ukrajina.

U Crnoj Gori od 2019. godine počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)