Ko je Mira Murati, Albanka na čelu OpenAI-ja

Piše: Objavljeno: 20/11/2023
featured image

Nakon iznenadnog i prinudnog odlaska Sema Altmana sa čela firme, privremeni izvršni direktor kompanije “OpenAI” je Mira Murati. I dok se priča o Altmanovom povratku, javnost intrigira 34-godišnja Albanka, a glavno pitanje je zašto je Upravni odbor kompanije nagovijestio da prva dama ChatGPT-ja nije dobro trajno rješenje?

Donedavno (samo) tehnološka direktorka Mira Murati, imenovana je za privremenog generalnog direktora “OpenAI”-ja. Mira Murati, navodi se u saopštenju kompanije “OpenAI” članica je liderskog tima kompanije već pet godina. Igrala je ključnu ulogu u evoluciji kompanije u globalnog lidera na polju vještačke inteligencije.

U saopštenju u petak, kompanija je navela da Mira donosi „jedinstven skup vještina, razumijevanje vrijednosti, operacija i poslovanja kompanije, i već vodi istraživanja, razvoj proizvoda i bezbjednosne funkcije kompanije“.

Čitajući sve ove pohvale koje je kompanija uputila Muratijevoj, reklo bi se da je prava osoba odabrana za poziciju izvršnog direktora. Ipak, u kompaniji naglašavaju da je planirano je da vodi “OpenAI” dok trajni nasljednik Sema Altmana, koji je otpušten, ne bude pronađen.

Kako stvari stoje, ta potraga bi mogla da bude prekinuta iznenada kao što je i počela jer Upravni odbor “OpenAI”-ja navodno pregovara o Altmanovom povratku na čelo kompanije.

Dok se to ne bude desilo (ako se bude desilo), aktuelna direktorka je u žiži javnosti, a među bezbroj pitanja koja se nameću, posebno se ističu dva: ko je Mira Murati i zašto Upravni odbor nagovještava da prva dama ChatGPT-ja nije dobro trajno rješenje, to jest da je dorasla tome da vodi kompaniju, ali ne i da u potpunosti zamijeni Sema Altmana?

Rođena u Albaniji, u gradu Valoni 1988. godine, a odrasla u Kanadi, Mira Murati uložila je veliki trud da nauči i stekne iskustvo na polju matematike, mašinstva i menadžmenta.

Po obrazovanju je mašinski inženjer. Kao vrlo mlada, demonstrirala je sjajne vještine inženjera tako što je napravila hibridni trkački automobil tokom studija na Dartmutu, koledžu u Nju Hempširu, u Sjedinjenim AmeričkimRadila je u vazduhoplovstvu, automobilskoj industriji, na razvoju virtuelne (VR) i proširene stvarnosti (Augmented reality).

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content