Klikovac: Rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju ne može anulirati rast cijena

Piše: Objavljeno: 18/04/2023
featured image

Foto: rtcg.me

Kretanje cijena proizvoda i usluga u Crnoj Gori najbolji su ilustrator katastrofalne ekonomske situacije u državim saopštio je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac. On je poručio da ni rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju, kako je navo, populističkim i nerealnim osnovama, nije mogao anulirati ovakav rast cijena proizvoda.

On je napravio uporednu analizu cijena na mjesečnom i godišnjem nivou.

“Tako su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine u prosjeku više za 0,4%, dok su potrošačke cijene u januaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku više za 16,2%”, naveo je Klikovac.

Objašnjava da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; mlijeko, sir i jaja; duvan; frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu; ulja i masti; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; meso; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, piše rtcg.me.

“Potrošačke cijene u periodu januar – decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,0%. Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2023. godine u odnosu na januar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5%, a potrošačke cijene u februaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 15,1%”, navodi se u saopštenju.

Ističe da su potrošačke cijene u periodu januar – mart 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku više za 13,9%.

“Sve navedeno ukazuje da su dvije vlade posttridesetoavgustovskog perioda svojim neznavenim ekonomskim politikama dovele građane naše države do ruba egzistencije. Svakako da ni rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju, populističkim i nerealnim osnovama, nije mogao anulirati ovakav rast cijena proizvoda, te da je sve navedeno samo najslikovitiji dokaz ekonomskog stanja u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content