Kineski i iranski premijeri održali telefonski razgovor o tenzijama između Irana i Izraela

Piše: Objavljeno: 16/04/2024
featured image

Foto: Mediabiro

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji i njegov iranski kolega Husein Amir-Abdulahijan razgovarali su u ponedjeljak telefonom u vezi sa tenzijama između Izraela i Irana.

Amir-Abdulahijan je informisao Vanga o stavu Irana o napadu na konzularni dio iranske ambasade u Damasku, u Siriji, rekavši da Savjet bezbjednosti UN nije dao neophodan odgovor na ovaj napad, kao i da Iran ima pravo na samoodbranu kao odgovor na kršenje svog suvereniteta.

Uočljivo da je trenutna regionalna situacija veoma osjetljiva, Amir-Abdlahijan je rekao da je Iran voljan da vježba uzdržanost i da nema namjeru da dodatno eskalira situaciju.

Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da Kina oštro osuđuje i odlučno se protivi napadu na konzularni dio iranske ambasade u Damasku, smatrajući to ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim.

„Kina je primila izjavu Irana da je njena akcija preduzeta ograničena i da je bila čin samoodbrane kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji“, rekao je Vang.

„Kina cijeni namjeru Irana da ne cilja regionalne i susjedne zemlje, kao i na kontinuiranom vođenju dobrosusjedske i prijateljske politike. Vjeruje se da Iran može dobro da se nosi sa situacijom i poštedi region daljih previranja, istovremeno čuvajući sopstveni suverenitet i dostojanstvo“.

Vang je takođe naveo da je trenutna situacija prelivanje sukoba u Gazi i da je sada hitan zadatak da se brzo sprovede Rezolucija 2728 Savjeta bezbjednosti UN i okonča sukob u Gazi kako bi se zaštitili civili i spriječilo dalje pogoršanje humanitarne katastrofe.

„Kina je voljna da održi komunikaciju sa Iranom za sveobuhvatno i trajno rješenje palestinskog pitanja“, zaključio je Vang.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content