Kina napravila prekretnicu: Prva u svijetu je uspješno lansirala satelit za testiranje 6G mreže

Piše: Objavljeno: 08/02/2024
featured image

Najveća svjetska telekomunikacijska kompanija za mobilnu telefoniju China Mobile prva u svijetu je uspješno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integrisanu svemirsku i zemaljsku komunikacijsku tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver te sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prijenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta. China Mobile je saopštio da planira sprovesti eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja, piše portal China Daily.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content