Kina ima uslove za održavanje stabilnosti cijena

Piše: Objavljeno: 04/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Kina je sposobna da održi ukupne cijene u razumnom rasponu uprkos rastućim inflatornim pritiscima širom svijeta i fluktuacijama cijena hrane u bliskoj budućnosti, smatraju zvaničnici i analitičari.

Kineski indeks potrošačkih cena (CPI), glavni pokazatelj inflacije, porastao je u julu za 2,7 odsto na godišnjem nivou. Indeks proizvođačkih (fabričkih) cijena (PPI), porastao je 4,2 odsto na godišnjem nivou, piše Mediabiro.

„U sljedećoj fazi povećaće se pritisci na potrošače, ali Kina i dalje ima više uslova koji pogoduju opštoj stabilnosti cijena“, rekao je Fu Linghui, zvaničnik Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

”Ponuda na domaćem tržištu je generalno obilna”, rekao je Fu.

”Kina je uspjela da obezbijedi dovoljnu proizvodnju žitarica da obuzda inflaciju hrane, koja čini veliki dio korpe CPI. Zemlja je ove godine zabilježila povećanje ljetnjeg prinosa žitarica za 1,435 milijardi kg i požnjela je preko 60 odsto svog ranog pirinča, postavivši osnovu za vrhunsku žetvu tokom cijele godine. Uloženi su i napori da se obezbijedi jesenji prinos žitarica, koji čini tri četvrtine ukupnog godišnjeg”.

Uprkos uticajima izuzetno toplog vremena i poplava, kazao je zvaničnik, ove godine je povećana posijana površina kineskog jesenjeg žita sa dobrom osnovom za stabilnu godišnju proizvodnju žita.

”U prvoj polovini godine mnoge velike ekonomije su svjedočile da su njihove cijene dostigle najviši nivo u posljednje četiri decenije, što je izazvalo zabrinutost zbog pritiska uvoza. Međutim, ovi uticaji na kineske potrošačke cijene su ograničeni”, kazao je.

”Suočena sa fluktuacijama međunarodnih cijena energijenata, Kina je pojačala napore da obezbijedi kapacitet i stabilizuje cijiene, podižući zaštitni zid protiv uvoznih rizika”.

Osim napora da se stabilizuju cijene roba i hrane, Fu naglašava da ne postoji novčana osnova za povećanje cijena.

”U izvještaju koji je prošle nedjelje objavila Narodna banka Kine navodi se da je zemlja sposobna da postigne ciljnu inflaciju tokom cijele godine od oko tri odsto, zbog stabilne monetarne politike, visoke stope samodovoljnosti proizvodnje hrane i druge faktore”.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content