Kasni isplata subvencija poslodavcima koji zapošljavaju OSI

Piše: Objavljeno: 06/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali i njihovim poslodavcima, ocijenili su u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, već više od 10 mjeseci Zavod kasni u isplatama subvencija, kako zarada, tako i asistencije u radu i sredstava za opremu i prilagođavanje radnih mjesta. Na ovaj način sprovodi se negativna kampanja koja produbljuje i podstiče ionako dominantno negativne stavove o osobama s invaliditetom koje su na tržištu rada, piše rtcg.me.

“Konkretno Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Zavod duguje 84.890 eura, a nema ni naznaka kada će ta sredstva biti isplaćena. Svakako, mi smo samo jedan od velikog broja poslodavaca kojima Zavod duguje sredstva, dok zasigurno znamo da ima onih koji su otkazali ugovore o radu zaposlenim OSI, ili im jednostavno nakon isteka ugovora potpisanog na određeno vrijeme isti nijesu produžili. Na taj način brojni poslodavci nijesu ni pružali nikakav vid obrazloženja osobama s invaliditetom zašto neće potpisati novi ugovor”, naglašavaju u saopštenju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako navode, ne pokazuje nikakav vid interesovanja u praćenju primjene zakona.

“Kao i više puta do sada ostajemo sami u borbi za svoja prava”, navode u UMHCG.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content