Kako živjeti zdravo kada ste preduzetnica

Piše: Selma Hurić Objavljeno: 12/10/2019
featured image

Bavljenje biznisom zahtijeva ogromnu posvećenost, često i potpunu, kada su u pitanju svi raspoloživi resursi. Jedan od njih je i vrijeme, koje je, kada je u pitanju preduzetništvo, često vrlo ograničeno i nedovoljno. Kako, u turbulentnim uslovima savremenog poslovanja, ostati zdrava i u kondiciji, s obzirom na činjenicu da je preduzetnicama, koje su vrlo često i lica koja brinu o porodici i drugima, vrijeme za sebe skoro nedostupno?

Odgovor je, u najmanju ruku, žongliranje. To zapravo znači da, ukoliko se odlučite da uđete u vode preduzetništva, morate malo „preurediti“ neka osnovna pravila zdravog života, odnosno prilagoditi ih, i biti vrlo disciplinovani kada je poštovanje tih pravila u pitanju.

Ono što čini samu osnovu zdravog života je zdrava ishrana. Međutim, kako pripremati zdrave obroke, kada su i misli i akcije u potpunosti na drugoj strani? Kako izbjeći brzu, instant hranu i pića, koji nam se na svakom koraku nude kao brza rješenja, uslijed nedostatka vremena? Nije jednostavan način da se ovo riješi, ali postoji. Na prvom mjestu, blenderi za pripremu smutija su odlična stvar jer se, za vrlo kratko vrijeme dobije obrok koji može biti doručak, ali i večera ili užina. Sendviči od beskvasnog hljeba su takođe dobra zamjena brzoj hrani, koštunjavo voće nezdravim grickalicama punim aditiva, a čista voda gaziranim pićima i industrijskim sokovima. Slatkiše je poželjno, naravno, potpuno izbaciti. Sve ovo ne iziskuje mnogo vremena, a nakon određenog vremena rezultati su vrlo primijetni.

Slijedeći preduslov je fizička aktivnost. S obzirom su odlasci u teretanu ili džoging gotovo nemogući kada ste preduzetnica, ono što možete da uradite po ovom pitanju je da svuda gdje možete idete pješke, i da se potrudite da svaki dan pređete bar 6.000 koraka, a bar jedan dan u nedjelji preko 10.000. Šetnja u prirodi je najbolja, ali s obzirom na to da je situacija takva kakva jeste, moraju se koristiti neke druge prilike. Tu se ubraja apsolutno sve: od odlaska na posao i povratka sa njega, idenje sa sastanka na sastanak, šetnja po parku sa djecom, odlasci u kupovinu…bitno je samo da se hoda, i to brzo.

Izbjegavanje stresnih situacija je takođe jedna od osnova zdravog života. Ovaj preduslov možda zvuči realno najmanje moguće kada vodite sopstveni biznis. Ipak, i ovo je izvodljivo kada svaki dan sebi ponavljate da ne možete uvijek da utičete na postupke drugih ljudi, kao i da probate da odbrojite do 10 prije nego nešto učinite ili kažete. Meditacija je, takođe, jedan od načina da se uspostavi balans sa sopstvenim mislima, a samim tim i djelima, a proces je koji ne iziskuje mnogo vremena, i najbolje ga je obavljati ujutru, prije svih poslovnih izazova.

Hobi. Čitanje, sviranje, pjevanje, slikanje…Sve ono u čemu uživate i što vas čini sretnima. Pred spavanje, nedjeljom, kad god vam se ukaže prilika, koristite je, jer kada radite nešto što volite, „održavate“ svoju dušu, a to je za vaše mentalno zdravlje izuzetno važno.

I, na kraju, druženje, odnosno okruživanje sebe ljudima sa sličnom energijom i razmišljanjima. Trebalo bi izbjegavati bilo kakve neprofesionalne odnose sa osobama koje vam, jednostavno, ne odgovaraju. Ti ljudi uglavnom oduzimaju vaš najdragoceniji resurs, vrijeme. Poželjno je da se bar jednom nedeljno vidite i razgovarate sa onim osobama (ili osobom) sa kojima se osjećate prijatno i sa kojom se dovoljno (pa i pretjerano, još bolje) smijete. Možete da spojite drugo pravilo i ovo poslijednje, tako što ćete sebi dati zadatak da jednom nedeljno pređete minimum 10.000 koraka sa nekim ko vam prija. Uštedjećete onaj dragocijeni resurs, a dobićete mnogo kada je vaše mentalno i fizičko zdravlje u pitanju.

Iako se čini možda pomalo teško pridržavati se ovih pravila, zapravo i nije, pogotovo kada se nakon određenog vremena naviknete na ovakav način života i prihvatite ga kao dio sebe.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content