Kakao dostiže rekordne cijene zbog suša u zapadnoj Africi

Piše: Objavljeno: 13/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je reč o ceni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabilježen na tržištu roba u Njujorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine. Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posljedica fenomena klimatskog sistema El Ninjo.

“Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena”, rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cijenu za potrošače, prenosi bankar.me.

Proizvođač čokolada ”Herši” u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača “Which?” saopštilo je da su cijene nekih prazničnih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cijene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)