Kakao dostigao najvišu cijenu u istoriji

Piše: Objavljeno: 02/04/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Kakao je prošle sedmice na robnim berzama u Londonu i Njujorku dostigao cijenu od deset hiljada dolara po toni, što je najviše u istoriji.

Rekordno poskupljenje bi moglo da utiče i na cijene čokolade. U Zapadnoj Africi, ključnoj oblasti proizvodnje kakaoa, je zabilježena treća uzastopna loša žetva, prenosi rtcg.me.

Gana i Obala Slonovače, zemlje koje zajedno proizvode više od polovine globalnog roda kakaoa, su pogođene ekstremnim meterološkim prilikama koje su dodatno pojačane klimatskom krizom i fenomenom El Ninjo.

Situacija je dodatno pogošana zbog bolesti usjeva kod zapadoafričkih uzgajivača i nedovoljnog ulaganja u stare plantaže.

Proizvođači čokolade imaju probleme sa snabdijevanjem, a mnogi upozoravaju da će morati da podignu cijene svojih proizvoda, ili da smanje pakovanje.

Iz kompanije Nestle su najavili da će možda podići cijene svojih proizvoda, pošto je kakao danas tri puta skuplji nego što je bio prije godinu.

Kakao je, zajedno sa kafom, čajem i bananama, jedna od osnovnih namirnica za domaćinstvo koja je ugrožena globalnim zagrijevanjem.

Istraživači se trude da pronađu divlje sorte koje su otpornije na toplotu i sušu i sposobne da izdrže ekstremnije uslove.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content