Kafa bez kofeina dobra za crijeva i jetru

Piše: Objavljeno: 08/04/2024
featured image

Kafa bez kofeina se dopada mnogim ljudima koji su osjetljivi na kofein ili samo pokušavaju da ga konzumiraju manje. Sadrži skoro 97 odsto manje kofeina od obične kafe, ali zadržava ukus i osjećaj ispijanja kafe. Međutim, postavlja se pitanje da li je ispijanje kafe bez kofeina zdravije od obične.

Zdravstvene prednosti povezane sa kafom bez kofeina su sljedeće:

Zdraviji mikrobiom crijeva

Kafa bez kofeina sadrži antioksidante koji mogu podržati zdravlje crijeva.

„Za zdravlje crijeva, kafa bez kofeina može pozitivno da doprinese rastu korisnih crijevnih bakterija zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja u ishrani, bez potencijalnih gastrointestinalnih poremećaja koje kofein ponekad može da izazove“, kaže dijetetičarka Loren Manaker.

Manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Kako piše „Eating Well“, studija iz 2022. objavljena u „European Journal of Preventive Cardiology“ pokazala je da kafa bez kofeina, zajedno sa mljevenom i instant kafom, može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ispitanici koji su pili jednu do tri šoljice kafe bez kofeina dnevno imali su najmanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšana funkcija jetre

Velika studija iz 2014. otkrila je da je redovna konzumacija kafe i kafe bez kofeina povezana sa zdravijim nivoima enzima jetre, dovodeći u pitanje ideju da je to povezano sa kofeinom.

Istraživači koji stoje iza studije vjeruju da antioksidansi, kao što su fenolna jedinjenja, mogu biti odgovorni za ovo, prenosi Index.hr.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content