Još bez dogovora o platama, pregovori sa prosvjetarima se nastavljaju

Piše: Objavljeno: 19/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Pregovori Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Ministarstva finansija sa Sindikatom prosvjete (SPCG), o povećanju plata prosvjetara, biće nastavljeni sljedeće sedmice. Iz MPNI saopštili su da su danas predstavnici tog Vladinog resora i Ministarstva finansija razgovarali sa predstavnicima SPCG, povodom zahtjeva za povećanjem plata prosvjetnih radnika.

“Tumačenje Granskog kolektivnog ugovora je i dalje neusaglašeno, ali su obje strane saglasne da treba unaprijediti položaj prosvjetnih radnika i naći rješenje koje neće ugroziti funkcionisanje sistema, ali će pozitivno uticati na položaj prosvjetnih radnika”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić-Stojanović naglasila je da treba da razgovaraju o mogućnosti prevazilaženja problema kada je u pitanju prevoz nastavnika koji koriste međugradski prevoz, i to u što skorije vrijeme i da su već stvoreni preduslovi za njegovo rešavanje, a da je u narednom periodu moguće sagledati i ostale kategorije, u zavisnosti od raspoloživog budžeta.

Bilo je riječi i o izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koje će pozitivno uticati na Granski kolektivni ugovor.

“Predstavnici Sindikata prosvjete podsjetili su i na ostale zahtjeve upućene prema Ministarstvu, predstavljene u oktobru, a tiču se obezbjeđivanja zaštite zaposlenih od nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, izmjenama Zakona o štrajku, kao i depolitizaciji obrazovnog sistema definisanjem jasnih kriterijuma prilikom zapošljavanja”, dodaje se.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content