Joković: Svjetska banka odobrila oko 14 miliona sredstava

Piše: Objavljeno: 24/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Povodom početka realizacije projekta „Regulacija rijeke Lim – Berane urbana zona“, koji se izvodi u okviru regionalnog programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine, u Beranama je juče održan sastanak predsjednika opštine Berane, Vuka Todorovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića.

Kako je kazao ministar Joković, realizacijom ovog projekta, koji će početi ubrzo, riješiće se problemi izlivanja rijeke Lim, koji se javljaju decenijama, nakon obilnih kiša, piše rtcg.me.

„Sredstva su obezbijeđena preko kredita Svjetske banke, raspisan je tender, pristigle su ponude, ostalo je još da se obradi rangiranje. Što se tiče Berana, radiće se na zoni između dva mosta, ukupne dužine 234 m, a projektom je planirana izgradnja šetališta. Uporedo sa ovim, relizovaće se i projekat u Bijelom Polju, dok se u Plavu i Gusinju čeka da te opštine riješe probleme imovinsko pravne prirode“, dodao je Joković.

Ministar je istakao da je od Svjetske banke ukupno odobreno oko 14 miliona sredstava, ali da smatra da će, usljed porasta cijena i praćenja tog trenda, ukupna vrijednost projekta iznositi oko 23 miliona eura.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović je kazao da je na sastanku bilo riječi i o sanaciji rječnog korita Lima, tj. najkritičnije tačke u dužini od 300 m.

„Zadnjih mjesec dana smo imali dva puta izlivanje rijeke Lim iz korita, zato nam je prioritet sigurnost stanovnika i njihove imovine. Takođe, moram istaći da je projekat o kojem je riječ važan i u dijelu uljepšavanja grada pa, iz tog razloga, njegovu realizaciju sa radošću iščekujemo“, istakao je Todorović.

Todorović je rekao da će Opština, u skladu sa svojim mogućnostima, pružiti potrebnu pomoć mještanima naselja Talum i Riversajd ali da očekuje i pomoć države kako bi se dugoročno riješili problemi koji nastaju svaki put kada su na području naše opštine obilne padavine.

Projekat „Regulacija rijeke Lim- Berane urbana zona“ dio je programa Svjetske banke Sava-Drina koridor koji predstavlja jednu od najvećih regionalnih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content