Jedva 10 odsto Evropljana vjeruje u pobjedu Ukrajine

Piše: Objavljeno: 22/02/2024
featured image

Podrška Ukrajini među Evropljanima je i dalje velika, ali skoro dvije godine od početka invazije, jedva 10 odsto sada vjeruje da ona može pobijediti Rusiju, prema istraživanju koje je sprovedeno širom Evropske unije – pri čemu se neka vrsta “kompromisnog rješenja” vidi kao najvjerovatnija krajnja tačka.

Promjena raspoloženja, prošle godine u ovo vrijeme, većina Evropljana je kazala da Ukrajina mora povratiti sve izgubljene teritorije, zahtijevaće da političari zauzmu “realniji” pristup koji se fokusira na definisanje šta zapravo mora značiti prihvatljiv mir, tvrde autori izvještaja, prenio je “Gardijan”.

“Da bi imali argumente za nastavak evropske podrške Ukrajini, lideri EU moraće da promijene način na koji govore o ratu”, rekao je jedan od autora, Mark Leonard iz Evropskog savjeta za spoljne poslove (ECFR), koji je naručio istraživanje.

Većina Evropljana “očajnički želi da spriječi rusku pobjedu”, ali ne vjeruje da Kijev može pobijediti vojno, rekao je Leonard, što znači da je najubjedljiviji argument za sve skeptičniju javnost taj da nastavak pomoći “može dovesti do održivog mira putem pregovora koji ide na ruku Kijevu – umjesto pobjede za Putina”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content