Jaz između uvoza i izvoza raste

Piše: Objavljeno: 01/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Jaz između crnogorskog izvoza i uvoza se povećava, tako da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena od januara do kraja jula ove godine, prema preliminarnim podacima, iznosila je 2,56 milijardi eura, što ukazuje na rast od 8,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Uprava za statistiku Monstat.

Izvoz robe imao je vrijednost od 411,8 miliona eura, a uvoz 2,1 milijardu eura.

Kako je Pobjedi kazao ekonomski analitičar Mirza Mulešković, podaci pokazuju da nijesmo puno uradili po pitanju razvoja domaće ekonomije, samim tim nijesmo puno uradili po pitanju poboljšanja izvoza već naprotiv imamo još goru situaciju.

– Imamo veću razliku između uvoza i izvoza i manju pokrivenost uvoza izvozom što nam jasno govori da nemamo jasno definisanu strategiju na koji način Crna Gora treba da razvija svoju ekonomiju kako bi postala i imala bolji izvozni proizvod. Podaci govore da ono što se prošle godine predstavljalo kao spektakularan rezultat je nastao isključivo kao posljedica povećanja cijena i rata u Ukrajini, jer da nije bilo tolike inflacije ne bi došlo do rasta vrijednosti samog izvoza, a proporcionalno tome i uvoza – kazao je Mulešković dodajući sa druge strane da se nije desila ova situacija u Ukrajini ne bismo imali ovoliki rast vrijednosti električne energije.

– Ono što treba i da bude jasna slika donosiocima odluke kako trenutnim tako i budućim da se mora više raditi po pitanju razvoja realne ekonomije i da upravo ovi podaci govore da treba da se donese jasna strategija razvoja ekonomije i da vidimo na koji način i gdje želimo da vidimo crnogorsku ekonomiju gdje Crna Gora može biti konkuretna i kako na kratki, ali i na dugi rok možemo da kreiramo ekonomske aktivnosti da poboljšamo izvoz – poručuje Mulešković.

On je mišljenja da prvenstvno treba gledati dio koji se odnosi na poljoprivredu, a ne treba zaboraviti da je IT sektor veoma značajan u tom dijelu.

– Naravno, treba i dalje razvijati sektor energetike, a i sektor usluga koji u Crnoj Gori može biti veoma bitan. Takođe ono što ovi podaci pokazuju je da je Crnoj Gori bitan dalji razvoj industrije i da se na taj način pokrene cjelokupan izvoz i da postane konkurentan kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu. Da se na taj način smanji jaz između uvoza i izvoza – zaključuje Mulešković.

A podaci Monstata pokazuju da je u odnosu na isti period prethodne godine izvoz bio manji za 3,6 odsto, a uvoz veći za 11,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 22,2 odsto.

Najviše izvozimo električnu energiju (176,7 miliona eura), a uvozimo drumska vozila (181,4 miliona eura).

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content