Jačanje sudstva i tužilaštva: Usvojene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru

Piše: Objavljeno: 17/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim su propisana zvanja i koeficijenti koja se dodaju postojećim grupama poslova i podgrupama, pri čemu se „Šef Kabineta glavnog specijalnog tužioca“ sistematizuje u okviru Grupe poslova B u podgrupi 19, dok se „sekretar suda“ i „sekretar državnog tužilaštva“ sistematizuje u okviru Grupe poslova C u podgrupi 13.

Taj prijedlog je u skupštinsku proceduru predao predsjednik Kluba poslanika Crno na bijelo, Miloš Konatar, a kako se ranije objašnjeno razlozi za ove izmjene odnose sena potrebu jačanja kapaciteta stručne službe sudstva i državnog tužilaštva propisivanjem novih kategorija u okviru platnih razreda na nivou zakona, piše Pobjeda.me.

– Izmjene zakona predviđaju sistematizovanje novog radnog mjesta, odnosno šefa Kabineta Glavnog specialnog tužioca po ugledu na druge najviše pravosudne institucije, odnosno Ustavni sud, Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo. Izvještaji Evropske komisije pokazuju da je izostanak stvarne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije najveća prepreka evropskim integracijama. Specijalnom državnom tužilaštvu, kao nadležnom za gonjenje počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, mora se obezbijediti puna podrška u tom procesu, što podrazumijeva i jačanje organizacionih kapaciteta – stoji u obrazloženju izmjena zakona.

Pored propisivanja novog mjesta u okviru platnog razreda, izmjenama je predviđeno i zakonsko sistematizovanje već postojećih zvanja u okviru sudstva i državnog tužilaštva, a to je sekretar suda i sekretar državnog tužilaštva.

– Iako zakon prepoznaje sekretara Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva i Sudskog savjeta, zvanja sekretara drugih sudova i državnih tužilaštava nisu prepoznata zakonom, već podzakonskim aktom. S druge strane, zakon prepoznaje sekretare ministarstva, kao i sekretare „radnih tijela Vlade“ i „radnih tijela Skupštine“, ali ne i sekretara suda, iako je sudstvo posebna grana vlasti u istoj ravni sa izvršnom i zakonodavnom. Takođe, zbog značaja i uloge državnog tužilaštva, cijenimo da je nužno da se zvanje sekretara državnog tužilaštva zakonski uredi – kaže se u obrazloženju.

Zaključuje se da će se sredstva za sprovođenje ovog zakona utvrditi nakon detaljne analize na osnovu informacija nadležnih organa o broju zaposlenih koji po ovom zakonu dobijaju povećanje, kao i bruto iznosu povećanja za svako pojedinačno radno mjesto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content