Izvještaj UN-a pokazao: Korona je unazadila ljudski razvoj pet godina

Piše: Objavljeno: 08/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Izvještaj Ujedinjenih nacija objavljen u četvrtak tvrdi da je niz kriza bez presedana, ponajviše među njima pandemija koronavirusa, vratio ljudski napredak pet godina unazad i podstakao globalni talas neizvjesnosti.

Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je da je po prvi put od kada je stvoren prije više od 30 godina, Indeks ljudskog razvoja (mjera očekivanog životnog vijeka, novoa obrazovanja i životnog standarda) opao dvije godine zaredom 2020. i 2021. godine, prenosi Pobjeda.me.

– To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju – rekao je šef UNDP-a Achim Steiner u intervjuu za AFP.

Indeks ljudskog razvoja postojano je rastao decenijama, ali je počeo da opada u 2020. godini i nastavio da pada 2021. godine, poništavjauči napredak iz prethodnih pet godina.

Pod naslovom “Nesigurna vremena, nesređeni životi”, izvještaj ukazuje na pandemiju kovid-19 kao glavni pokretač globalnog preokreta, ali takođe kaže da sve veći broj kriza, političke, finansijske i klimatske, nije dao vremenu stanovništvu da se oporavi.

– I prije smo imali katastrofe. Imali smo sukobe i prije, ali spoj onoga s čime se sada suočavamo velika je prepreka ljudskom razvoju – rekao je Steiner.

Nazadovanje je globalno i utiče na više od 90 odsto država širom svijeta, pokazuje istraživanje. Švajcarska, Norveška i Island zadržali su svoja mjesta na vrhu liste, dok su Južni Sudan, Čad i Niger na samom dnu.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content