Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori sredinom oktobra

Piše: Objavljeno: 24/08/2023
featured image

Evropska komisija (EK) sredinom oktobra objaviće godišnji izvještaj o Crnoj Gori, prenosi briselski portal “Euractiv”. Kako su naveli, Evropska komisija će objaviti svoj godišnji paket proširenja sa izvještajima o tome koliko su se napredovale zemlje koje pregovaraju o pridruživanju bloku.

Briselski portal prenosi i da će ove godine po prvi put, paket proširenja EU, kako se naziva redovni izvještaj, obuhvatiti i Ukrajinu i Moldaviju koje su se prijavile za status kandidata za članstvo u EU prošle godine, ali i Gruziju, koja je dobila “evropsku perspektivu”.

Dosadašnja praksa je bila da se izvještaji objavljuju o šest država Zapadnog Balkana i Turskoj.

Izvještaji Evropske komisije obično se objavljuju na jesen. Posebno su važni jer daju sveobuhvatan osvrt na učinke u borbi protiv kriminala i korupcije, reformi javne uprave i ekonomskom napretku.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prilikom posjete Briselu sredinom jula predložio je odlaganje pomenutog izvještaja kako bi se vladi i parlamentu dalo dodatno vrijeme za postizanje konkretnog rezultata.

Odlaganje objave izvještaja bila je jedna od tema razgovora Milatovića i poslanika Evropskog parlamenta u spoljnopolitičkom komitetu.

Izvjestilac EP-a Tonino Picula pitao je o tom predlogu.

“Ako su medijski navodi tačni, predložićete odlaganje izvještaja Evropske komisije. To bi bio presedan, posebno ako se zna da nam redovne ocjene i služe da analiziramo situaciju”, kazao je tada Picula.

Milatović je rekao da je mislio da izvještaj Evropske komisije treba odložiti na nekoliko sedmica, kako bi se dalo više vremena vladi i parlamentu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content