Izrael donirao Zavodu za hitnu medicinsku pomoć medicinsku opremu vrijednu 15 hiljada dolara

Piše: Objavljeno: 14/02/2022
featured image

Zavod za hitnu medicinsku pomoć, zahvaljujući solidarnosti i humanosti države i naroda Izraela, danas je dobio vrijednu donaciju u medicinskoj opremi, kao znak podrške Crnoj Gori u borbi protiv COVID – 19.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, donaciju je ministarki zdravlja, dr Jeleni Borovinić Bojović i direktoru ZHMP, dr Vuku Nikoviću, na podgoričkom aerodromu uručila zamjenica izraelskog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori, Maayan Ben Tura.

”Donacija, vrijedna 15 hiljada dolara, sadrži dva transportna ventilatora sa kompletnom opremom, zatim pedeset pulsnih oksimetara i veće količine lične zaštitne opreme.S obzirom da su transportni ventilatori veoma značajni za sanitetske transporte vitalno ugroženih pacijenata, medicinski timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, zahvaljujući ovoj donaciji, po prvi put će biti osposobljeni za obavljanje transporta pacijenata koji se nalaze na aparatu za vještačku ventilaciju i moći će da obavljaju transport na cijeloj teritoriji Crne Gore, ali i između država. 

,, Pulsni oksimetri su dio standarda koji se nalazi u ambulantnim jedinicama hitne pomoći i ova donacija je posebno značajna, jer se oni troše u velikim količinama, naročito u uslovima pandemije koronavirusa kazala je ministarka zdravlja.

Ona je zahvalila Izraelu na vrijednoj donaciji i istakla da ovaj humani čin predstavlja i zvanično početak saradnje sa izraelskom Agencijom  za međunarodnu razvojnu saradanju (MASHAV), što je  od neprocjenjivog značaja, s obzirom da je u toku reorganizacija Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, jer će kako je naglasila, iskustva Izraela u tom segmentu našem zdravstvenom sistemu biti od velike pomoći, pošto je njihov sistem hitne pomoći izuzetno organizovan i sa jasno definisanim protokolima.

Ulaganje u zdravstveni sistem, kroz razne vidove donacija, dokaz je velike humanosti i nesebičnosti i ima poseban značaj jer se na taj način doprinosi unapređenju zdravlja cjelokupne populacije’ poručila je dr Borovinić Bojović.

Predstavnica izraelske ambasade, Maayan Ben Tura izrazila je zadovoljstvo zbog susreta i saradnje sa predstavnicima crnogorskog zdravstvenog sistema .

Veoma sam srećna što sam danas ovdje a kao što ste čuli, ovo je drugi put tokom pandemije da sarađujemo sa CG. Čitav svijet se bori sa pandemijom i veoma sam ponosna što je Izrael na prvoj liniji , bilo unutar, bilo van države i što smo bili u mogućnosti da pomognemo preko 50 zemalja kroz ovaj tip donacije. Mislim da je saradnja sa Crnom Gorom bila sjajna – sa Ministrstvom, sa doktorom Nikovićem koji je i alumnista MASHAV-a, sa počasnim konzulom u CG. Imamo odlične partnere ovdje, nadamo se da pomažemo što je i u duhu naših, jevrejskih vrijednosti, iako smo mala zemlja. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti i sledeće godine” poručila je Ben Tura. 

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Vuk Niković, koji je svoje stručno usavršavanje započeo 2015.godine u Izrealu zahvalio je ambasadi i narodu Izraela na donaciji i izrazio nadu da će se saradnja sa izraelskim Ministarstvom zdravlja, kao i organizacijom MSHAV nastaviti kako bi se kroz njihova bogata iskustva i u crnogorski sistem hitne medicinske pomoći implementirali standardi ove zemlje koja je prepoznatljiva po superiornoj organizaciji sistema urgentne medicine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava