Iz Škole za trudnice bez straha u porodilište

Piše: Objavljeno: 20/01/2024
featured image

Porođaj je jedinstven trenutak u životu žene i sve trudnice imaju isti cilj – da budu spremne i da bez straha uđu u porođajnu salu. Dragocjeno iskustvo na putu ka tom cilju dobijaju u Školi za trudnice koja, u sklopu Savjetovališta za reproduktivno zdravlje, u Podgorici radi od 2009. godine. Medicinska sestra Dajana Zlatičanin, koja od početka rada Škole prati buduće majke, za Portal RTCG kaže da je prioritet da trudnice dobiju odgovore na sve nepoznanice.

Zlatičanin kaže da se program odvija kroz teoretski dio i radionice. Trudnice već od prvog mjeseca mogu da dolaze na besplatne radionice i predavanja. Od sedmog mjeseca, uz obaveznu saglasnost ginekologa, mogu da se priključe vježbama. 

Do sedmog mjeseca, radionice su jednom sedmično, po sat vremena, u devetom mjesecu trudnoće dvaput nedjeljno. Zavisno od interesovanja, u grupama bude 15 do 20 trudnica. 

Zlatičanin ističe da je na radionicama poželjno i prisustvo partnera, kako bi se zajedno pripremili za dolazak novog člana porodice.

Obuhvaćene su, dodaje ona, sve one teme koje interesuju buduće majke.

“Dobijaju informacije o ishrani tokom trudnoće, primjenljivosti starih navika, kontrakcijama, pravom trenutku za odlazak u porodilište, zatim samom porođaju, eventualno epiduralnoj anesteziji… Ukazujemo i na važnost prisustva partnera, kao podrške trudnici tokom cijelog perioda”, kaže medicinska sestra u razgovoru za Portal RTCG. 

Osim ginekologa, na radionice dolaze i saradnici podgoričkog Doma zadravlja, a od posebnog značaja je i razmjena iskustva sa  ženama koje su već prošle program.

“Razmjena iskustava je još jedan način edukacije ili učenja. Trudnice zanima da čuju iskustva sa porođaja, da saznaju o porođajnim dobima, dojenju… Period poslije poroda je, takođe, i te kako bitan”, ističe Zlatičanin.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content