Ixchel Lucas, mlada zagovornica za vođstvo djevojčica: „Društvo ima puno toga da nauči od adolescentkinja i mladih djevojaka”

Piše: Objavljeno: 06/11/2020
featured image

Milijarde ljudi širom svijeta svakodnevno stoji na pravoj strani istorije. Svi oni govore, zauzimaju stav, mobilišu se i preduzimaju velike i male akcije kako bi unaprijedili ženska prava. Predstavljamo vam Ixchel Lucas, jednu od predstavnica generacije Ravnopravnosti.

Ixchel Lucas, 21, koordinatorka je za obuku u Las Ninas Lideranu u Gvatemali i vođa je mladih u Akcionoj koaliciji za rodno zasnovano nasilje. Trenutno studira fizioterapiju. Akcione koalicije su globalna, inovativna partnerstva sa vladama, civilnim društvom, međunarodnim organizacijama i privatnim sektorom, sazvana u kontekstu Foruma za ravnopravnost generacija. Cilj im je da katalizuju kolektivne akcije, podstaknu povećana javna i privatna ulaganja i pruže rezultate koji će donijeti promjene za žene i devojke svuda, piše unwomen.org.

,,Adolescentkinje i mlade djevojke trebale bi imati prostora i mogućnosti da vode i žive bez straha od diskriminacije ili nasilja.”

Odabrana sam od strane svojih vršnajka da predstavljam svoj razred i organizujem učenike kada sam imala sedam godina. Svidjelo mi se što imam priliku da izrazim svoje mišljenje i da učestvujem u društvenim i kulturnim događajima. Vremenom sam počela da podižem svijest o izazovima sa kojima se suočavaju adolescentkinje i djevojčice u Gvatemali, odakle sam ja. Trebalo bi da se više čuju naši glasovi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content