Ivanović: Fokus rada MI Boke u narednom periodu biće na licenciranju usluga i deinstitucionalizaciji OSI

Piše: Objavljeno: 07/07/2024
featured image

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) u narednom periodu će se fokusirati na licenciranje za pružanje usluga personalne asistencije i pomoći u kući, kao i na deinstitucionalizaciju osoba s invaliditetom, naročito u Kotoru, a nastaviće i da pruža usluge besplatne pravne pomoći i SOS telefona za žene s invaliditetom.

To je poručeno na obilježavanju pet godina rada I MI BOKE, koje je organizovano u Tivtu.Izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) Miroslava-Mima Ivanović, kazala je da proslava predstavlja simbol truda i posvećenosti svih članova organizacije, piše PR Centar.

,,Rad za osobe sa invaliditetom, naročito u organizaciji koja se bavi ovim pitanjima, zahtjeva najmanje 20 odsto više truda, snage, energije, finansijskih sredstava i organizacionih zadataka. Uspjeh smo postigli zahvaljujući ljudima koji su pet godina nesebično davali sebe. Hvala svima koji su radili na poboljšanju uslova za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom“, rekla je Ivanović.

Istakla je da je najveći uspjeh ove organizacije kontinuirano pružanje besplatnih usluga osobama s invaliditetom, a da su pored ovog servisa, među najvažnijim uslugama koje su realizovali i SOS telefon za žene s invaliditetom sa iskustvom nasilja i diskriminaciji od 2022. godine besplatan pristupačan taksi prevoz za osobe s invaliditetom iz Boke.

Foto: PR Centar

Ukazala je da je tokom protekle godine, I MI Boke obuhvatio je svojim uslugama između 45 i 50 osoba s invaliditetom, dok je u proteklih pet godina ta cifra dostigla između 80 i 100 osoba.

„Ovo nije mala cifra s obzirom na to da su to većinom ljudi iz opština Boke“, navela je Ivanović, dodajući da su kapaciteti lokalnih organizacija često slabi, te da je to bio razlog osnivanja organizacije i pružanja kontinuirane podrške.

Kazala je da je jedan od ključnih izazova sa kojim se njihova organizacija suočava nedostatak kancelarijskog prostora.

„Opština Kotor i država nemaju prostor da nam daju na besplatno korišćenje, a cijene su toliko visoke da se one ne mogu finansirati kroz projekte. Takođe, vrlo je malo pristupačnih prostora u Kotoru, te smo često primorani moliti druge institucije da nam ustupe prostor za naše aktivnosti“, navela je Ivanović.

Poručila je da će se I MI Boke u narednom periodu fokusirati na licenciranje za pružanje usluga personalne asistencije i pomoći u kući, kao i na deinstitucionalizaciju osoba s invaliditetom, naročito u Kotoru.

,,Planiramo nastavak servisa besplatne pravne pomoći i SOS telefona za žene s invaliditetom u Boki i van nje, kao i početak pružanja licenciranih usluga personalne asistencije i pomoći u kući u Boki i van nje, u skladu sa našim kapacitetima“, rekla je Ivanović.

Smatra da je potrebno da institucije preuzmu odgovornost za funkcionisanje organizacija osoba s invaliditetom.

„Ovo je težak podvig koji zahtijeva ljubav, srce, vrijeme, trud i savladavanje mnogih prepreka. Ne smijemo odustati, iako je to ponekad teško“, navela je Ivanović.

Predstavnica Trag Fondacije, Marta Zagorac, kazala je da je podrška te fondacije usmjerena na područje promocije prava žena, posebno žena sa invaliditetom koje su iskusile diskriminaciju.

„Od samog početka, Trag Fondacija je prepoznala važnost formiranja ovakvog udruženja u Boki Kotorskoj i nastavila da podržava njihov rad. Organizacija Mladi Boke je tokom godina rasla i razvijala se, a njihovi programi su postali sve ozbiljniji i sa većim brojem korisnika. Mi ih podržavamo da postoje i rade sve ono što smatraju da je potrebno za njihove korisnike“, navela je Zagorac.

Istakla je da Trag Fondacija ostaje posvećena pružanju podrške ženama sa invaliditetom, prepoznajući njihov značaj u društvu i neophodnost borbe protiv diskriminacije.

Tokom događaja su dodijeljene zahvalnice onima koji su doprinijeli radu organizacije u proteklih pet godina, a u muzičkom dijelu događaja nastupila je klapa Incanto iz Kotora.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)