Istraživanje pokazalo: Skoro trećina mladih ima autoritarne tendencije

Piše: Objavljeno: 17/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Pojam „prava mladih“ skoro da nije ni razvijen u Crnoj Gori, iako na evropskom nivou postoji snažan pokret koji zagovara prepoznavanje specifičnosti prava mladih ljudi, navodi se u Strategiji za mlade 2023-2027 koju je objavila Vlada Crne Gore.

Kako je pokazalo istraživanje, na lokalnom nivou, mladi u većini opština nijesu upoznati sa zakonodavnim i strateškim okvirom koji se odnosi prvenstveno na njih, niti poznaju mehanizme koji su im na raspolaganju za učešće u donošenju odluka. Iskustvo mladih sa učešćem u takvim aktivnostima uglavnom je negativno, odnosno uključenost je formalna i obično ne rezultira usvajanjem predloga mladih, piše rtcg.me.

Kako je navedeno, identifikovana je nedovoljna informisanost i donekle nezainteresovanost mladih kada je u pitanju učešće mladih u procesu donošenja odluka. Iako je 49,7% mladih zainteresovano da se uključi u odlučivanje o društvenim pitanjima, njih 50,3% nije zainteresovano.

Zapaža se da mladi u Crnoj Gori svoj aktivizam najviše iskazuju kroz potpisivanje peticija (29.7%) ili učestvovanje u mirnim protestima (25.3%).

“Manjak građanske i medijske pismenosti među mladima negativno utiče na ostvarivanje građanskih i socijalnih prava u punom kapacitetu”, navodi se u Strategiji za mlade. 

Istraživanje je dovelo do zapažanja da pojam “prava mladih“ skoro da nije ni razvijen u Crnoj Gori, iako na evropskom nivou postoji snažan pokret koji zagovara prepoznavanje specifičnosti prava mladih ljudi.

“Neostvarivanje prava takođe utiče i na percepciju o važnosti demokratije. Mladi preporučuju digitalizovanje učešća u politički život, za šta vjeruju da bi ih motivisalo na dodatnu participaciju. Ipak, primjećuju da je potrebno da digitalno učešće bude uvaženo i prepoznato, a da se ne svodi samo na aktivnost na društvenim mrežama, već da ima konkretne posljedice u političkom životu”, tvrdi se u istraživanju.

Zabrinjavajuće je, kako se ističe, da u Crnoj Gori čak polovina mladih smatra da je veoma dobro ili dobro imati vojnu vlast u državi, a više od trećine njih smatra da je veoma dobro ili dobro imati moćnog vođu koji ne mora da se bavi parlamentom i izborima – što jasno ukazuje da skoro jedna trećina mladih ima autoritarne tendencije.

Ta dva stava, tvrdi se u istraživanju, pokazuju s jedne strane jasne autoritarne tendencije, a sa druge nedovoljnu informisanost o ovakvim vidovima vladavine, ili životu u zemljama koje imaju ovakav politički sistem.

“Da je nedostatak informacija i obrazovanja vjerovatniji dominantni uzrok ovakvih stavova, potvrđuje i to što se čak 70.3% ispitanika/ca donekle ili u potpunosti slaže da je demokratija bolja od svih drugih oblika upravljanja, što jasno ukazuje da skoro jedna trećina mladih ima autoritarne tendencije”, navodi se u Strategiji za mlade 2023-2027.

Istraživanje je pokazalo da gotovo 70% mladih, pak, vjeruje da je veoma dobro ili dobro imati demokratiju kao politički sistem.

“Indeks demokratske političke kulture mladih u Crnoj Gori pokazuje da su mladi sa tendencijama ka demokratičnosti u većini, ali važno je primijetiti da je čak svaki/a četvrti/a ispitanik/ca, odnosno svaka četvrta mlada osoba u Crnoj Gori, sudeći po ovom indeksu, autokrata/kinja. I ovaj podatak pokazuje potrebu za dodatnim obrazovanjem i usvajanjem demokratskih vrijednosti”, ističe se u Strategiji. 

Sistem obrazovanja je, kako se ističe, neizostavni stub u procesu demokratske emancipacije mladih.

Predmeti koji bi mogli da budu veoma korisni u tom procesu, navodi se u Strategiji za mlade, nailaze na odobravanje među ispitanicima/ama, i veliki je broj mladih koji smatraju da su građansko obrazovanje i medijska pismenost potrebni predmeti u školama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content