Iskoristiti turističke potencijale Plava

Piše: Objavljeno: 15/10/2023
featured image

Foto:Discover Montenegro

Plav ima velike turističke potencijale koje je potrebno staviti u veću funkciju razvoja. Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, sa sjednice održane u Plavu, pozvao je relevantne državne institucije da moraju brzo da reaguju izradom strateških dokumenta i podsticajnog prostornog plana, čime će se dati primat razvoju tog dijela Crne Gore, saopšteno je iz PKCG.

Na sjednici je prezentovana “Uporedna analiza postojećeg zakonodavnog okvira o sezonskom zapošljavanju u Crnoj Gori i Hrvatskoj u sektoru turizma”, koja je urađena u sklopu projekta “Pojednostavljenje sezonskog zapošljavanja u sektoru turizma u Crnoj Gori”, koji sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Privredna komora, a finansira GIZ.

“Mi smo kao Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore inicirali ovu sjednicu, kako bi u konstruktivnom razgovoru sa turističkom privredom Plava, relevantnim državnim institucijama, i lokalnom upravom Plava, uvezali institucije i uvidjeli koji su sve to izazovi koji prate turističku privredu Plava i nadam se da ćemo u narednom periodu imati češće sjednice na sjeveru Crne Gore. Ono što je veliki potencijal Plava, osim Nacionalnog parka i jezera, je i planirani put od Plava prema Dečanima i razvoj Bogićevice. Mislim da država tu mora vrlo brzo da reaguje strateškim dokumentima i razvojnim prostornim planom, kojim će se dati primat razvoju tog dijela Crne Gore”, rekao je predsjednik Odbora Ranko Jovović.

Istakao je i da će otvaranje tunela od Kolašina prema Andrijevici ispod Jelovice, doprinijeti da sadržaji koje može da ponudi Nacionalni par Prokletije budu pristupačniji i dostupniji mnogobrojnim turistima.

Predsjednik opštine Plav, Nihad Canović, je istakao da je veliki problem sa komunalnim otpadnim vodama, gdje nije rješeno pitanje kanalizacije i to predstavlja veliki pritisak na postojeći ekosistem i da je fokus svakako zaštita Plavskog jezera kao vrijednog potencijala.

Prema njegovim riječima izgradnja puta i otvaranje Graničnog prelaza preko Čakora, otvorili bi značajan prostor za razvoj privrednih aktivnosti i bolju saradnju građana sa obje strane granice.

“Kako Plavsko jezero predstavlja sam dragulj grada Plava i u želji da tako i ostane u narednom periodu, a sa druge strane imajući u vidu da je poslednjih decenija došlo do smanjenja jezera i konstantnog pojačavanja ove pojave, neophodno je preduzeti mjere u pravcu zaustavljanja nestajanja jezera, odnosno njegovog čišćenja. Predlažemo da se Opština obrati renomiranim kućama koje se bave zaštitom životne sredine kako bi mogli izraditi elaborat o čišćenju odnosno zaštiti Plavskog jezera”, rekao je Jovović

Državni sekretar Armend Milla je istakao da je popularizacijom ruralnog turizma Plav sve atraktivniji za strane turiste čemu svjedoče i MONSTAT-ovi podaci da je u prvih sedam mjeseci ove godine posjećenost sjevera Crne Gore bila veća za 15 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content