“Iskoristiti priliku za proširenje EU do 2030.”

Piše: Objavljeno: 08/09/2023
featured image

Prilika za proširenje Evropske unije (EU) do 2030. godine je tu, a Zapadni Balkan i EU treba da je iskoriste punom brzinom, ocijenila je ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je krajem avgusta na Beldskom strateškom forumu naveo da bi EU trebalo da bude spremna da prihvati nove članove do 2030. godine.

Fajon je, u autorskom tekstu za Politiku, komentarišući da li bi obije strane zaista mogle da budu spremne za proširenje do tog datuma, rekla da je njen odgovor na to pitanje vrlo jasan.

“Prilika je tu i trebalo bi da je iskoristimo punom brzinom. Treba da radimo na pronalaženju dovoljne političke volje na Zapadnom Balkanu za reforme i dovoljne političke volje unutar EU za proširenje”, navela je Fajon.

Ona je kazala da fokus treba da bude na krajnjoj destinaciji, ali bez zanemarivanja putovanja.

“Kad je u pitanju EU, proširenje se nesumnjivo vratilo na dnevni red. Geopolitički pejzaž jasno daje do znanja da nema alternative proširenju EU”, rekla je Fajon.

Ona je navela da je rat u Ukrajini povećao apetit za proširenjem, ali i afirmisao i utisak da je za EU proširenje strateška neophodnost.

“Jednostavno rečeno – sada ili nikada”, dodala je Fajon.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)