Iskoristiti potencijale za razvoj elitnog turizma

Piše: Objavljeno: 07/09/2022
featured image

Foto: PKCG


Turistički poslenici i predstavnici resornog ministarstva zadovoljni su realizacijom i postignutim rezultatima ljetnje turističke sezone koja se nastavlja i u septembru.  

Oni su na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, održanoj u kolašinskom hotelu Bianca, a u čijem radu su učestvovali ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i predsjednica Opštine Marta Šćepanović, ukazali da je neophodno već sada pristupiti pripremama za predstojeću zimsku, ali i narednu ljetnju sezonu.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović kazao je da je, prema preliminarnim podacima Monstata od 2. septembra, tokom prvih sedam mjeseci ove godine u kolektivnom smještaju ostvareno 620 hiljada dolazaka, što je 79% više u odnosu na uporedni period prethodne godine ili ostvarenje od 90% u odnosu na isti period 2019. Broj noćenja iznosio je 2.262 hiljade, 66% više nego 2021, odnosno 92% u odnosu na 2019.

Prema nezvaničnim podacima NTO, procjenjuje se da je u avgustu sezona na nivou 80% od 2019. godine, a postoje dobre najave rezervacija za septembar i ako se ne dese neki veći izazovi u poslovanju, epidemiološki ili geopolitički, možemo se nadati i dobroj postsezoni.

Među aktivnostima i preporukama za pripremu predstojećih turističkih sezona Jovović je istakao važnost implementacije satelitskih računa koja će doprinijeti podacima u realnom vremenu neophodnim za brzo donošenje odluka, posebno u kriznim vremenima, zatim donošenja strateškog marketinškog plana Crne Gore, programa podsticajnih mjera u turizmu za period 2023-2025, strategije razvoja aviosaobraćaja. Neophodno je intenzivirati aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i buke, izboriti se sa deficitom stručnog kadra u turizmu, snažnije povezati turizam i poljoprivredu, unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu.

Što se tiče zimske turističke sezone, Jovović poziva na sinergijsko djelovanje države, NTO i LTO, lokalnih samouprava i privrede kako bi se kvalitetno pripremili i postigli što bolje rezultate, a u tom cilju predlaže, između ostalog, i da se zimski raspust produži na februar, kao i da se na sjeveru organizuju škole u prirodi i škole skijanja. Lokalne turističke organizacije, smatra Jovović, treba da preuzmu destinacijski menadžment.

Predsjednica Opštine Marta Šćepanović istakla je važnost otvaranja prve dionice autoputa za dobre rezultate koje je Kolašin ostvario tokom sezone. Aleksandar Vlahović, direktor LTO Kolašin, navodi da su sezonu odlikovale dobra popunjenost smještajnih kapaciteta i brojne manifestacije koje su privukle turiste.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović ocjenjuje da će autoput donijeti Kolašinu brojne turiste, naročito skijaše, te da već sada treba razmatrati rješavanje određenih infrastrukturnih izazova u ovoj opštini, a koji se između ostalog odnose na nedovoljan broj parkirališta i vodosnabdijevanje. Predsjednica Opštine je kazala da je u planu podizanje nove privremene parking garaže, te da će doprinijeti rješavanju vodosnabdijevanja na skijalištima premda ona nijesu u njihovoj nadležnosti.

– Veoma sam zadovoljan ljetnjom sezonom i zbog toga što se slutnje zbog kašnjenja njenog špica nijesu ostvarile. Drago mi je što na današnji dan nema “praznih” gradova i što u njima boravi veliki broj turista. Ugostitelji i hoteli dobro rade, a najave su da ima dosta rezervacija za septembar. Veliko hvala vam na uspješnoj sezoni. Svi vi hotelijeri i ugostitelji dali ste veliki doprinos, i to je jako značajno za Budžet Crne Gore – kazao je ministar Đurović.

On smatra da je perspektiva crnogorskog turizma u hotelima visoke kategorije.

– Budućnost se ogleda u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica, jer se pokazalo da organizovana ponuda hotela više nego atraktivna za goste. Moramo svi da se borimo i ponudimo kvalitet i nove sadržaje. U narednom periodu treba da se baziramo na profitu, da segmentiramo i “gađamo” tržišta sa dobro platežnim gostima. Crna Gora ima ljepotu i potencijal za elitni turizam. Nadam se da ćemo ubuduće razgovarati o još uspješnijim i profitabilnijim sezonama – navodi Đurović.

On je ukazao da je rješavanje svih problema koje Odbor turizma PKCG ističe u svojim zaključcima od velike važnosti za unapređenje destinacije i izrazio nadu da će buduća Vlada uspjeti da okupi sve stejkholdere na njihovom otklanjanju. Predsjednik Odbora Jovović izrazio je spremnost da predstavnici ovog tijela budu u radnim grupama koje će raditi na otklanjanju pomenutih izazova.

Da je potrebno nastaviti realizaciju vizije Crne Gore kao elitne turističke destinacije smatra i potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović.

– Nastaviti tu viziju znači planski razvijati ovu industriju, a ostvarenje infrastrukturnih pretpostavki je jedan od ključnih elemenata za njenu realizaciju. Mislim da je Kolašin najbolji primjer u Crnoj Gori kako planska realizacija određenih projekata utiče na to ponuda i razvoj budu drastično bolji – rekao je Vujović, ističući spremnost biznis zajednice i Privredne komore da u partnerstvu sa državom rade na unapređenju ambijenta kako bi se privukli novi investitori u turizam i druge sektore.

Predstavnik Nacionalnih parkova Crne Gore Veselin Luburić izrazio je zadovoljstvo za 33 odsto većom posjetom koju bilježe u odnosu na 2021. i očekuje da će se ovakvi trendovi zadržati sve do početka novembra. Smatra da bi trebalo razmotriti mogućnost za povećanje cijena ulaznice u NP, što bi doprinijelo povećanju ulaganja u sadržaje ovih područja. Luka Bulatović, Explorer i Papić smatraju da podizanju cijene ulaznice u NP mora da prethodi rast kvaliteta ponude, ulaganja u sadržaje, infrastrukturu i dostupnost. Ministar Đurović je pozvao NP da dostave analizu za povećanja cijena ulaznica.

Vanja Krgović, LTO Žabljak, ukazala je da još traje sezona na tom području, te da su tokom ljeta uglavnom imali više gostiju nego 2019, i to iz Njemačke, Francuske, Belgije, Egipta, i Izraela. Između ostalog, istakla je probleme vodosnabdijevanja, parkiranja, divlje gradnje koji se moraju riješiti uz podršku institucija. U odgovoru na njenu i diskusiju predstavnika NP, ministar ističe da Crna Gora po uzoru na Austriju treba da, kroz održivi turizam i bez devastacije prostora, valorizuje ljepotu planina i jezera. Rajko Malović, Žabljak Eko Estate, smatra da treba realizovati koncept razvoja eko turizma koji je donijet 2008. godine.

Svetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka, kazala je da su imali tokom ljeta 2000 inspekcijskih nadzora tokom kojih je otkriveno 648 nepravilnosti, najviše u Ulcinju i Budvi. Upućeno im je 506 žalbi gostiju, najviše na (ne)izdavanje fiskalnih računa, uređenost i opremljenost kupališta, naplatu plažnog mobilijara, izostanak spasilaca, naplatu po većoj cijeni nego što je iskazana u meniju i slično. Ona je ukazala na neophodnost da se uspostave lokalne inspekcije u cilju efikasnijeg nadzora.

Bojan Medenica iz Skijališta Crne Gore kazao je da će tamo sezona trajati do kraja septembra nakon čega slijedi priprema za zimsku, uz remontovanje žičara i uređenje/proširenje staza. On je ukazao i na problem vodosnabdijevanja, dok je o naporima da se ovaj problem dugoročno riješi govorio predstavnik MER-a Marko Vukašević.

Anđa Vukčević, Ski centar Vučje istakla je da su zabilježili dobru posjećenost i jako dobru sezonu, ali da je neophodno, u susret predstojećoj zimskoj, posebnu pažnju posvetiti putnoj infrastrukturi koja koje u jako lošem stanju.

Milena Brajović, Čelebić City, ukazala je na veliki problem nedostajuće radne snage koji je ove godine kulminirao, te im onemogućio da pokrenu kuhinju u novom hotelu. Igor Vujošević, Astoria grupa, kazao je da je neophodno uraditi sve što je moguće kako bi se riješio problem nedostajuće radne snage, podsjetivši da bi uvođenjem service charge-a benfite imali država, poslodavci i zaposleni. Ministar Đurović je istakao da će u narednom periodu Ministartsvo raditi na iznalaženju rješenja nedostajuće radne snage, ali da ovo predstavlja jedan od globalnih problema sa koji se suočava čitav svijet.

-Stalni sezonski randik jedan je od modela koje je moguće implementirati– istakao je Đurović, koji je pozvao PKCG da dostavi analizu i uporednu praksu benefita uvođenja service chargea.

Ana Tripković Marković, direktorica NTO, pozvala je privrednike da se jave ovoj organizaciji, imajući u vidu brojne predstojeće aktivnosti u okviru kojih se očekuje posjeta 10 studijskih grupa iz brojnih evropskih zemalja.

-Smatram da možete imati puno koristi od ovih posjeta, s obzirom na to da već imamo puno potpisanih aranžmana sa prethodnih studijskih grupa – istakla je ona.

Tripković Marković kazala je i da se aktivno radi na otvaranju novih avio linija u partnerstvu sa Air Montenegro.

Tokom sjednice je samostalni savjetnik u Sektoru za projekte PKCG Stefan Jovanović prezentovao je projekat reforme sezonskog zapošljavanja, koja će doprinijeti pojednostavljenju i skraćivanju procedura prijave radnika, odnosno poboljšanju efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu, porastu broja formalno angažovanih sezonskih radnika u ovom sektoru, kao i rastu budžetskih prihoda po osnovu plaćenih poreza i doprinosa.

– Kroz ovaj projekat predložen je reformski model koji se zasniva na primjerima najboljih praksi iz zemalja regiona i šire, prilagođavanju zakonskog okvira kako bi se stvorili uslovi za fleksibilnije angažovanje sezonske radne snage, te unapređenju informacionog sistema, odnosno razvoju elektronskog web portala koji će omogućiti objedinjenu elektronsku prijavu sezonskih radnika, po principu prijave na jednom mjestu – kazao je Jovanović.

Prezentovano je gazdinstvo “Ćipović” koje proizvodi kvalitetne prirodne sokove. Nikola Ćipović pojasnio je da je porodičnom imanju za godinu i tri mjeseca podigao plantažu jabuka sa više od 1000  stabala. Plan mu je da njegov sok postane svojevrsni crnogorski brend i zbog velike potražnje je zakupio još 4.000 stabala i radi na nabavci najsavremenijeg sistema za cijeđenje.  

Ćipović je prepoznat i po humanosti. Za 13. septembar planira donatorsko veče na svom imanju kako bi se prikupila sredstva za obnovu kuće koju je porodica iz Danilovgrada izgubila u požaru. Poziva kolege privrednike i sve dobre ljude da doprinesu svojim donacijama.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content