Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđena na još godinu

Piše: Objavljeno: 20/06/2024
featured image

Foto: Guliver/AP Photo/Vahid Salemi, File, arhiva

Iranskoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi koja se nalazi u zatvoru dosuđeno je još godinu dana zatvora zbog aktivizma, saopštio je njen advokat.

Advokat Mostafa Nili rekao je za Asošiejted pres da je njegova klijentkinja osuđena po optužbi za propagandu protiv sistema i da je kazna izrečena nakon što je Mohamadi pozvala birače da bojkotuju nedavne parlamentarne izbore u Iranu, slala pisma poslanicima u Evropi i otkrila mučenje i seksualni napad koje je pretrpio još jedan iranski novinar i politički aktivista.

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smješteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona je već služila kaznu od 30 mjeseci, kojoj je u januaru dodato još 15 mjeseci. Iranska vlada još nije potvrdila dodatnu kaznu, prenosi rtcg.me.

Najnovija presuda odražava bijes iranske teokratije što joj je u oktobru prošle godine dodijeljena Nobelova nagrada za višegodišnji aktivizam, uprkos višedecenijskoj vladinoj kampanji koja je usmjerena na nju.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. Ona je nastavila sa svojim aktivizmom uprkos brojnim hapšenjima od strane iranskih vlasti i godinama provedenim iza rešetaka.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)