Institutu leglo 330.000 eura

Piše: Objavljeno: 23/08/2023
featured image

Foto: Institut Igalo/arhiva

Fond za zdravstveno osiguranje uplatio je juče 330 hiljada eura Institutu “Simo Milošević”, zvanično je potvrdio “Vijestima” direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.

Novac bi trebalo da se usmjeri za junsku platu zaposlenih u Institutu.

Ova zdravstvena ustanova čeka na 600.000 eura koje bi joj pozajmila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). Međutim ta uplata, kako je prije nekoliko dana izjavio izvršni direktor državne energetske kompanije Nikola Rovčanin, može biti realizovana tek kada država prihvati da taj novac vrati iz budžeta, odnosno, kada Ministarstvo finansija da garanciju.

Ideja EPCG je da ona proslijedi novac Ministarstvu finansija i Fondu za zdravstveno osiguranje, pa da oni ga dalje usmjere Institutu.

Ovaj model međutim nije moguće realizovati zbog zakonskog organičenja. Sistemskim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti (član 53) je definisano da se ukupan iznos garancija koje daje država utvrđuje godišnjim zakonom o budžetu države.

“Državne garancije se mogu dati samo za finansiranje kapitalnih projekata. Državna garancija je garancija koju izdaje Vlada u svrhu obezbjeđenja otplate obaveza po osnovu kreditnih ugovora ili dužničkih hartija od vrijednosti. Ukupan iznos garancija ne smije da pređe 15% BDP-a. Osnove za pregovore i zaključivanje ugovora o kreditu za koji se daje garancija i izvještaj o pregovorima o kreditu sa predlogom ugovora o kreditu i garanciji, Ministarstvo finansija dostavlja Vladi radi utvrđivanja”, definisano je ovim članom zakona.

Kadić je nedavno za Radio-televiziju Herceg Novi (RTHN) kazao da Fond nema svoj račun i mogućnost da mu EPCG uplati bilo kakav iznos već to mora preko trezora.

“Ovo je bio na neki način bio dogovor između Ministarstva finansija i EPCG da oni svoju dobit, koju svakako treba da uplate u državni trezor, uplate i da se taj novac uplati Fondu za zdravstveno osiguranje”, objasnio je Kadić.

Prema njegovim riječima jednostavnije je da EPCG direktno uplati novac Institutu i da to bude direktni dogovor Instituta i EPCG, pa da onda Institut kasnije u zavisnosti od faktura prema Fondu vrati pozajmicu EPCG”, kazao je Kadić za RTHN.

Institut Igalo bio je juče tema susreta predjednika Crne Gore i Srbije Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića.

“Crna Gora i Srbija će pronaći održivo rješenje za otplatu duga Instituta Igalo, gdje bi jedan dio bio umanjen za iznos duga stare devizne štednje Srbije prema Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom ministara finansija”, naveo je Milatović na Tviteru.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content