Institut Igalo zatražio novi avans u iznosu 1,65 miliona eura

Piše: Objavljeno: 11/05/2023
featured image

Foto: rtcg.me.

Skupština opštine Herceg Novi raspravljala je juče o situaciji u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ AD Igalo i poručeno je da ta ustanova tražila novi avans od 1,65 miliona eura.

Saopšteno je da je manjinski akcionar Žarko Rakčević voljan da proda svoj dio akcija državi. Javnost je informisana i da Srbija želi da se uključi u rješavanje problema.

Predsjednik SO HN Ivan Otović kazao je da se značaj Komisije za sagledavanje i praćenje stanja ogleda u tome da je lokalna uprava pokazala, kao u slučaju Bolnice Meljine, da je spremna da se istinski bavi pitanjima od suštinske važnosti za razvoj grada, prenosi rtcg.me.

Otović smara da se u budućem periodu kroz dijalog mogu riješiti brojni problemi.

Odbornica Demokrata Tamara Vujović  rekla je da je češka kompanija Filbert koja je imala rok do 8. maja da se izjasni, nije do tada dostavila “pozitivne namjere te da se peti tender za prodaju većinskog državnog kapitala Instituta Igalo može smatrati neuspješno okončanim”.

“Novost je i da je u vezi duga Instituta prema Jugobanci imao razgovore sa ministrom finansija Srbije gdje su iskazane pozitivne namjere države Srbije da se na svaki način uključi u rješavanje pitanja ovog duga, da li kroz smještaj pacijenata ili neki drugi način u zakonskim okvirima. Takođe nas je izvjestio da nema smetnji da Institut Igalo ponovo zatraži avans koji će kroz rad sa fondovskim pacijentima isplatiti” kazala je Vujović, prenosi RTVHN.

Na tom sastanku predsjednik Odbora direktora Draško Rašković je informisao odbor da ima informacije da manjinski akcionar Žarko Rakčević ima želju i volju da proda svoj paket akcija državi.

“Jedna od dugoročnih ideja države jeste da kupi dodatne akcije, a ukoliko bi kupila 28 %  koje su u najvećeg manjinskog akcionara i time bi postala vlasnik više od dvije trećine  Instituta  i tada bi mogla strateški da upravlja Institutom”, kazala je Vujović.

Predstavnici resornih ministarstava, kako je rekla, insistirali su na  profesionalizaciji menadžmenta Instituta, a a što se tiče strateškog i dugoročnog plana rješavanja problema Instituta u opciji je nekoliko ideja: otkup akcija, privatno-javno partnerstvo ili kontrolisana i transparentna privatizacija.  

Odbornik Marko Lučić kao  član opštinske komisije, naveo je da su na  pet, šest  sastanaka uradili koliko su mogli, izvršili medijski pritisak da se pokrene rješavanje pitanja Instituta. Analizirajući situaciju podsjetio je da radnici četiri mjeseca nisu primili  plate.

“Za 30 godina DPS-a napravljeno je 30 miliona  duga. Nije jasno zašto novi menadžement nije uradio eksternu reviziju koja bi pokazala odgovornost prema haosu i potrebe za određenim mjerama. Revizija bi donijela presjek stanja poslovanja i platformu za planiranje oporavka Instituta. Prethodno bi trebalo uraditi sistematizaciju, pokrenuti marketing prodaju da se nađu nova tržišta za dovođenje novih pacijenata”, kazao je Lučić i ukazao na loš odnos  Ministarstva zdravlja  prema Institutu.  

On je apelovao na Vladu da što prije uplati sredstva Institutu, kako bi se podijelile barem dvije plate u narednih 10 dana.  

Član komisije, Nikola Radman poručio je da je Institut priča koju je zamrsila politika, gdje  je situacijau kojoj većinski vlasnik, kao ni menadžment nemaju neophodnu strategiju za rješavanje problema.

Podsjetio je na nedavnu promjenu u Odboru direktora, koji je, kako je kazao, maksimalnom brzinom riješio nekoliko pitanja, među njima i usvajanje kolektivnog ugovora.

Nakon odustajanja češkog konzorcijua Filibert i bez konkretne strategije, vrijeme će pokazati šta će biti sa Institutom, smatra Radman.

“Zahtjev za akontaciju je poslat. Bio je uslov da se do slanja novog zahtjeva za akontaciju završe usluge iz prethodnog. Koliko imam informaciju, usluge su završene. Dakle, nema smetnje da Fond može da obezbjedi avans koji bi eventualno pokrio nekoliko plata i, nadam se, olakšao zaposlenima situaciju “kazao je on.

Radman je mišljenja da će ovaj problem biti riješen nakon novih parlamentarnih izbora. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content