Institut Igalo od juče ponovo prima crnogorske pacijente

Piše: Objavljeno: 06/02/2024
featured image

Foto: Institut Igalo/arhiva

Uprkos brojnim organizacionim problemima, blokadi računa i neisplaćenim zaradama, Institut Igalo od juče nakon zimske pauze, ponovo prima pacijente. Na prijem za rehabilitaciju trenutno čeka oko 1.000 osiguranika crnogorskog Fonda zdravstva koji će biti primljeni u skladu sa dostupnim kapacitetima Instituta.

Direktor Zoran Kovačević vjeruje da će Institut u narednom periodu imati zasluženu podršku Vlade kao većinskog vlasnika, te da će jedina rehabilitaciona ustanova u našoj državi uskoro krenuti putem oporavka.

Račun Instituta Igalo u blokadi je već 40 dana, zaposleni čekaju decembrasku zaradu, dobavljači sve manje imaju strpljenja da naplate zaostala dugovanja. Uprkos svemu od juče crnogorski pacijenti ponovo imaju priliku da se liječe i rehabilituju u Igalu, piše rtcg.me.

Spisak prijavljenih je podugačak, kaže direktor Zoran Kovačević. U  ovom trenutku čeka oko 1.000 pacijenata, a svi će doći na red u skladu sa prostornim kapacitetima. Prosječna cijena koju Fond zdravstva plaća Institutu sa posljednjim povećanjem, kako ističe Kovačević, nedovoljna je da pokrije troškove.

“Mi smo radili analizu za prethodnu godinu kada je povećano 17 odsto, prvi put nakon 15 godina, i tada je prosječna cijena po noćenju ili tkz. bolesničkom danu bila 39,7 eura za fondovske pacijente. I ovo povećanje kada se uvede u naše finansijske parametre gotovo smo sigurni da će pokazati da ćemo i dalje morati da subvencioniramo ili podržavamo finansijski rehabilitaciju crnogorskih pacijenata”, kaže Kovačević.

U okviru bolesničkog dana pacijenti za nekih 40 eura dobijaju kompletnu uslugu.

“Noćenje, tri obroka, odnosno pun pansion, pet terapija od kojih su dvije grupne i tri individualne. Tih pet terapija su recimo u ambulantnom cjenovniku Instituta prema trećim licima 80 eura. Sa apostrofom na to da je pregled specijaliste obavezan na dolaski i odlasku”, ističe Kovačević.

Vlada je nedavno formirala komisiju na čelu sa potpredsjednikom dr Srđanom Pavićevićem koja će se baviti rješavanjem statusa Instituta Igalo.

U toj ustanovi vjeruju da postoji dobra volja i da itekako ima načina da se jedina rehabilitaciona ustanova u Crnoj Gori sačuva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content