Inflacija u Njemačkoj najniža od juna 2021. godine

Piše: Objavljeno: 11/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Inflacija u Njemačkoj je na početku godine značajno usporila.

Potrošačke cijene su u januaru bile 2,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Nakon decembarskih 3,7 odsto, stopa inflacije najniža je od juna 2021, kada je iznosila 2,4 odsto.Institut iz Visbadena potvrdio je preliminarne podatke, prenosi SEEbiz.

Troškovi energije u januaru su bili 2,8 odsto manji nego godinu ranije, uprkos povećanju eko-poreza na ugljen-dioksid.Hrana je poskupila 3,8 odsto, iako je rast cijena u tom sektoru nastavio da usporava.

Ekonomisti očekuju dalji pad stope inflacije tokom godine. Međutim, tempo bi se ipak mogao usporiti.

Negativni činioci su povećanje poreza na ugljen-dioksid, s 30 na 45 EUR po toni, te vraćanje redovne stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) u restoranima početkom godine.

Vlada je prethodno snizila PDV kako bi pomogla ugostiteljima zbog pandemije.

“Bitka protiv inflacije još nije dobijena”, upozorio je nedavno glavni ekonomista Commerzbank, Jörg Krämer.Inflacija je prošle godine snažno opteretila Njemce.

S 5,9 posto, prosječna godišnja stopa bila je niža od 6,9 odsto u 2022. Međutim, to je i dalje bila druga najviša godišnja stopa od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u februaru 2022, posebno su porasle cijene električne energije i hrane, što je podstaklo ukupnu inflaciju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content