Inflacija u eurozoni u septembru ubrzala na deset odsto

Piše: Objavljeno: 01/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Inflacija u eurozoni ubrzala je u septembru na deset odsto, novu najvišu vrijednost otkada je uveden euro, pokazale su u petak procjene Eurostata.

U avgustu inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u zoni primjene zajedničke evropske valute 9,1 odsto.

Septembarska stopa inflacije označava novu najvišu vrijednost od uvođenja zajedničke evropske valute 1999. godine. Eurostat inače izračunava inflaciju od 1996, prenosi rtcg.me.

U poređenju s avgustom, potrošačke cijene u septembru u prosjeku su porasle 1,3 odsto, više nego dvostruko snažnije nego u avgustu.

I u septembru je zamajac cijena bila energija, skuplja 40,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U avgustu je poskupila 38,6 odsto.

Ubrzao je rast cijena hrane, alkoholnih pića i duvanskih proizvoda, na 11,8 odsto, s 10,6 odsto u avgustu.

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je iznosila 6,1 odsto, nakon avgustovskih 5,5 odsto.

Najviše stope inflacije ponovo su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Estonijom, gđe je iznosila 24,2 odsto. U Litvaniji i Letoniji cijene su u septembru porasle 22,5 odnosno 22,4 odsto.

U grupi zemalja s rastom cijena u rasponu od deset do 20 odsto, najvišu stopu inflacije ponovo su zabilježile Nizozemska i Slovačka, od 17,1 odnosno 13,6 odsto.

U Njemačkoj i Italiji cijene su porasle 10,9 odnosno 9,5 odsto.

Najnižu godišnju stopu inflacije imala je u septembru Francuska, druga najveća ekonomija eurozone, gđe je iznosila 6,2 odsto.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content